radyobir
radyobir

Dolar zirveye tırmandı!..

Dolar kuru, 4.0436 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro kuru 4.96 TL seviyesinin üzerini gördü. Piyasalar jeopolitik, siyasi ve küresel gelişmeleri izleyecek.

05 Nisan 2018 13:05 | Kategori: Ekonomi

Dolar/TL'de tansiyon düşmüyor. Dolar kuru 4.0436 TL seviyesini görerek yeni tarihi rekorunu kırdı. Bu sabah güne 4.0120/4.0144 seviyesinden başlayan kur, saat 12.12 itibarıyla 4.0360 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise en yüksek 4.9636 TL'ye görürken, şu dakikalarda 4.9552 TL'de hareket ediyor.

Küresel gelişmeler kurun ana belirleyicisi olmayı sürdürürken, dolar/TL jeopolitik ve iç siyasi gelişmelerden de etkileniyor.

Dolar endeksi, 89,93 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.2270'de hareket ediyor.


İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi, yüzde 2,20 yükselişle 14.38 seviyesinde bulunurken, gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 2,29 yükselişle 12,98 seviyesinde hareket ediyor.

ANA HAREKET DALGALARI YUKARI YÖNLÜ DEVAM EDEBİLİR

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "TL’nin negatif bir ayrışım içerisinde olmasının nedenleri aslında geniş perspektifte kırılganlık katsayısını artıran nedenlerden ileri gelmektedir. Cari açık, yüksek enflasyon gibi etmenler geniş resimde halen etkili ve aslına bakıldığı zaman dış kaynaklı haber akışlarından veya küresel risk iştahındaki oynamalardan da etkilenme katsayısı yüksek olmaktadır. 3,99’dan sonra Trump ve Çin kaynaklı ticaret endişelerinin piyasa çalkantısı yaratması ile dün oluşan hareketin bir benzeri yaşanıyor, ancak bu hareket küresel borsaların toparlandığı ve risk iştahının dengelendiği bir ortamda gerçekleşiyor. Enflasyon önemli bir etmen, halen yüksek ve gerçekleşen son enflasyon verileri 25 Nisan’da Merkez Bankası’na ilişkin ne negatif ne de pozitif yönde bir faiz aksiyonu beklentisi oluşturmuyor. Nominal faizde değişiklik olmaması, enflasyon düşürülemediği sürece reel faizimizin rekabetçi seviyelerden uzaklaşmasına ve carry trade avantajının yitirilmesine neden oluyor. Diğer gelişen ülkelerin merkez bankaları faiz indiriyor, ancak onlar enflasyonda düşüş sağladıkları için bu hareket alanına sahipler" dedi.

Erkan şunları ekledi: "Bu noktada da ticaret savaşları da, ABD tarım dışı istihdam raporu da, bunun gibi diğer etmenler de Türk varlıklarında negatif ayrışımlara neden olabilir. Sonuç olarak bu faktörlerin içinde cari açığı da vardır, enflasyonu da vardır, risk primi (CDS) de vardır. Tahvildeki durum da çok olumlu değil, borçlanma maliyetlerinin yükselme eğilimini koruması önemli bir etmen. Bu açıdan bakıldığında, para politikası etkileyebilecek her türlü haber akışının da piyasada yansımasının olmasını normal karşılamak gerekir. Teknik anlamda 4,0345 seviyesindeki eski zirve yenilendiği için, 4,0433 seviyesinde oluşan zirveye göre teknik görünümde değişiklikler öngörülebilir. 4 TL psikolojik bandı üzerinde ana hareket dalgaları yukarı yönlü olmaya devam edebilir. Bu noktada, 25 Nisan’da Merkez Bankası’ndan faiz aksiyonu beklememekle beraber, eğer döviz likiditesinin kuruması kaynaklı olarak piyasa oynaklığı artacak olursa sözel yönlendirme, zorunlu karşılık, ROM veya döviz likiditesini artırıcı diğer önlemler gibi durumlar söz konusu olabilir. Ancak faiz aksiyonu şu anda beklemeyiz."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI