radyobir
radyobir

Döviz yükseldi, Merkez hamle yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerinin yarından geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürüldüğü bildirildi. Dolar fiyatları 3.9781 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırarken Merkez Bankası'nın hamlesiyle 3.95 seviyesinin altına geriledi. Kur hamle öncesi 3.97 seviyesinin üzerindeydi.

21 Kasım 2017 11:17 | Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası (TCMB) bankalararası piyasada attığı adımlarla piyasaya yaptığı tüm fonlamayı yarından itibaren uyguladığı en yüksek faiz oranına sahip olan Geç Likidite Penceresi'ne taşıyor. Geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 12.25 seviyesinde bulunuyor.

TCMB yaptığı açıklama ile "TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) yarından geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürülmüştür. Aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlenmiştir" denildi.

Reuters'a bilgi veren bir TCMB yetkilisi, "Yarından itibaren tüm fonlama geç likidite penceresinden yapılacak. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 12.25'ye yükselecek" dedi.

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden Mayıs ayı ortasından bu yana yüzde 11.90-12.00 bandına bulunuyor.

Bu verilere göre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldı ve bu adım piyasada tarafından ciddi bir sıkılaştırma ve kur üzerindeki baskıları azaltan en önemli etkenlerden biri olarak nitelendirildi.

TCMB'nin bugünkü adımı sıkılaştırmayı 375 baz puandan 400 baz puana çıkarmış olacak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI