radyobir
radyobir

Dünya yörüngesindeki esrarengiz cisim

The Financial Times gazetesi tarafından geçilen haberde, Batılı gökbilimcilerin 2014-28E adını verdikleri ve halihazırda gezegenin yörüngesinde bulunan bilinmeyen cismin özellikle ABD'li askeri makamlar tarafından dikkatle izlendiği ve bu nesnenin Moskova'nın Avcı Uydu Programı'nı yeniden başlattığının bir kanıtı olmasından da endişe edildiği ifade edildi.

18 Kasım 2014 13:13 | Güncelleme :19 Kasım 2014 11:27 | Kategori:

Bu yılın Mayıs ayında Rusya tarafından yörüngeye fırlatılan Rodnik isimli iletişim uydusu ile birlikte oraya çıkan cisim ilk etapta uzay çöpü olarak değerlendirildi. Ancak daha sonra yapılan detaylı incelemeleri gerçekleştiren uzmanlar, söz konusu nesnenin kesinlikle uzay çöpü olmadığı ve fakat hangi işlevi yerine getirdiğinin de anlaşılamadığı sonucuna vardı. Uzay çöpleri ile mücadele ya da uydulara yerinde verilecek teknik destek alanlarında sivil amaçlarla kullanılan bir cihaz olma ihtimalinin de söz konusu olduğu ifade edilen cisme olan büyük ilginin sebebi ise uzaya fırlatılması konusunda hiçbir açıklama yapılmamış olması oldu.
The Financial Times’ın ilgili haberinde uzay güvenliği alanında uzman isimlerden biri olan Chatham House Araştırma Merkezi Başkanı Patricia Lewis’ın ‘‘Her ne olursa olsun 2014-28E adlı cisim deneme aşamasındaki bir cihaz gibi görünüyor. Bu cihazın hem sivil hem da askeri fonksiyonları olabilir’’ şeklindeki görüşlerine de yer verildi.
Batı, Sovyetler Birliği döneminde başlatılan ve demir perdenin ortadan kalkması ile birlikte iptal edilen ve yörüngedeki düşman uyduların imhasını öngören Avcı Uydu Programı’nın Rusya tarafından yeniden başlatılmış olma ihtimali karşısında ciddi endişe yaşıyor. Öte yandan, uzay silahları konusuna özellikle son yıllarda pek çok ülkenin ilgi gösterdiği bilgisi de The Financial Times’ın haberinde ayrıca ifade edildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI