radyobir
radyobir

Dünyada ilk retina nakli Japonya'da gerçekleştirildi

Kök hücreden üretilen retinanın insan gözüne nakli ilk kez Japonya'da gerçekleştirildi.

15 Eylül 2014 10:24 | Güncelleme :15 Eylül 2014 10:28 | Kategori: Sağlık

Bu metodun denendiği Japonya Devlet Doğa Bilimleri Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre ameliyat sonrasında geçen 24 saat retina naklinin başarılı olduğunu gösterdi.
Cuma günü gerçekleştirilen operasyonda kök hücreden üretilen retina 70 yaşındaki makula dejenerasyonu hastası kadın hastaya nakledildi. Ameliyat sonrası kadın hasta ‘görüşünün daha aydınlık olduğunu’ söyledi. Enstitüsü bu ifadelerin, ameliyatının başarılı geçtiğinin belirtisi olduğunu söylediler. Bununla birlikte bilim insanları kadının hissettiklerinin kan akımı nedeniyle olabileceğini, bu nedenle sonuca yönelik ifadeler için hala süre gerektiğini belirttiler. Yaşlılardaki körlüğün temel nedeni olan makula dejenerasyonu retinaya zarar vererek körlüğe neden oluyor. Japonya Devlet Doğa Bilimleri Enstitüsü mensupları kök hücreden üretilen retinanın bu hastalığa çare olabileceğini umuyorlar. Retina naklinin 50 yaşın üstünde beş kişiye daha yapılması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI