radyobir
radyobir

Dünyada son durum: 740 bin vaka, 36 bine yakın ölüm

Dünyada koronavirüs vaka sayısı 740 bini aştı. Türkiye'de hükümetten işletmelere kısa çalışma ödeneği. İstanbul'da şehirlerarası deniz otobüsü ve feribot seferleri durduruldu. İtalya'da yeni vaka sayısında düşüş...

31 Mart 2020 09:49 | Güncelleme :31 Mart 2020 21:41 | Kategori: Sağlık

21.41 Almanya'da vaka sayısı 62 bin 526'ya yükseldi

Almanya'da teyitli koronavirüs vakalarının sayısı 62 bin 526'ya yükseldi. Alman Haber Ajansı'nın (dpa) resmi verilerden yaptığı derlemeye göre virüsten en çok etkilenen eyaletler 14 bin 437 vaka ve 133 ölümün kaydedildiği Bavyera ile 14 bin 442 vaka ve 130 ölümün gerçekleştiği Kuzey Ren-Vestfalya. Ülke genelinde koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının ise en az 560 olduğu bildirildi.

20.30 Dünyada 740 bin vaka, 36 bine yakın ölüm

Dünyada Pazartesi akşamı itibarıyla koronavirüsten ölenlerin sayısı 35 bin 905 olarak kaydedildi. AFP haber ajansının resmi verilerden yaptığı derlemeye göre dünyada en fazla ölüm, 26 bin 76 ile Avrupa'da gerçekleşti. 11 bin 591 ölümle dünyada birinci sırada yer alan İtalya'yı 7 bin 340 ölümle İspanya izliyor. Yeni koronavirüsün ilk olarak ortaya çıktığı Çin'de ise koronavirüsten ölenlerin sayısı 3 bin 304 olarak kaydedildi. Dünyada 180'den fazla ülke ve bölgeye yayılan koronavirüs toplamda 740 bini aşkın kişiye bulaştı. Koronavirüs vakalarında Avrupa 408 bin 203 kişiyle birinci sırada yer alırken ABD ve Kanada'da yaklaşık 150 bin ve Asya'da 106 bin 609 vaka tespit edildi.



19.11 İtalya'da yeni vaka sayısında düşüş

İtalya'da 10 Mart'tan bu yana kooronavirüs vaka sayısında tespit edilen en düşük günlük artış yaşandı. İtalyan Sivil Savunma Kurumu'nun verilerine göre koronavirüs vaka sayısı bir önceki güne göre bin 648 kişi artarak 75 bin 528'e yükselirken ölü sayısı 812 kişilik artışla 11 bin 591'e ulaştı. Ölümler ve iyileşen hastalar da eklendiğinde salgının patlak vermesinden bu yana kaydedilen toplam koronavirüs vaka sayısı ise 100 bin sınırını geçerek 101 bin 739'a yükseldi. İyileşenlerin sayısı ise 14 bin 620 olarak kaydedildi.

18.43 Britanya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı bin 408'e yükseldi

Britanya'da koronavirüsten ölenlerin sayısının 180 kişi artarak bin 408'e yükseldiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 30 Mart sabahı itibarıyla ülkede teyitli 22 bin 141 koronavirüs vakası bulunuyor.

18.12: Alman ordusunda koronavirüs vakaları artıyor

Alman ordusunda koronavirüs vaka sayısının 187'ye yükseldiği bildirildi. Alman Funke medya grubunun haberine göre Alman ordusunda teyitli vakaların yanı sıra korona şüphesi bulunan 767 vaka bulunuyor. Habere göre Alman ordusunda geçen Cuma gününden bu yana teyitli vaka sayısında 36, şüpheli vaka sayısında ise 41 kişilik artış kaydedildi.

18.00 Kıbrıs'ta sokağa çıkma yasağı

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nde koronavirüs nedeniyle iki hafta önce getirilen sokağa çıkma engelleri genişletildi. Haftasonunda vaka sayısında kaydedilen hızlı artışın ardından hükümet 31 Mart'tan itibaren gece 21.00 ile sabah 6.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağı ihlal edenler için öngörülen para cezası ise 300 euroya yükseltildi. İki hafta önce yürürlüğe sokulan engeller kapsamında gündüz ise vatandaşlar sadece alışveriş gibi ihtiyaçlarını giderebilmek için günde bir kez evlerinden çıkabiliyor. Kıbrıs'ta Pazar gecesi itibarıyla 35 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam koronavirüs vaka sayısı 214'e yükselmişti. Ülkede şimdiye kadar altı kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi.

16.14 Macaristan'da korona OHAL'i

Macaristan'da koronavirüs salgını nedeniyle hükümetin hazırladığı tartışmalı olağanüstü hal yasası, parlamentoda üçte ikilik çoğunluğa sahip Fidesz Partisinin oylarıyla kabul edildi. Yasa tasarısı Başbakan Victor Orban'a kapsamlı yetkiler tanıması nedeniyle yoğun tartışmalara neden olmuştu. Orban, OHAL yasası kapsamında süre sınırı bulunmaksızın kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yönetebilecek.



14.06 Federal hükümet sözcüsü: Mevcut durumda önlemleri hafifletmek için bir neden yok 

Almanya’da hükümet sözcüsü Steffen Seibert, mevcut durumda kamusal yaşam ve özel hayata getirilen kısıtlamaların hafifletilmesi için bir neden olmadığını söyledi. ‘’Bütün önlemlere hafifletilmeksizin ihtiyaçları olduğunu’’ belirten Seibert, alınan önlemlerde hafifletmeye gitmek için virüsün bulaşma oranının hala çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Neredeyse her beş günde bir vaka sayısının ikiye katlandığını söyleyen Seibert, bu oranın en azından on güne yayılmasının gerektiğini kaydetti.

13.44 Bavyera kısmi sokağa çıkma yasağının süresini uzattı  

Almanya’nın Bavyera eyaletinde koronavirüs nedeniyle getirilen kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamasının 19 Nisan’a kadar uzatıldığı açıklandı. Eyalet Başbakanı Markus Söder, alınan önlemlerin daha yeni yeni etkisini gösterdiğini belirterek, enfekte eğrisinde az da olsa iyileşme gözlendiğini söyledi. Söder, bazı Alman siyasilerin koruyucu önlemlerin sonlandırılmasına ilişkin başlattıkları tartışmaların vakitsiz olduğunu belirterek, "yanıltıcı umutlar uyandırmayı gerektirecek bir durum olmadığını" sözlerine ekledi.

12.25 Avusturya’da süpermarketlerde maske takma zorunluluğu 

Avusturya yeni tip koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için önlemleri artırıyor. Çarşamba gününden itibaren tüm market zincirleri girişte maske dağıtacak. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, bu maskeleri takmanın zorunlu olduğunu belirtti. Orta vadede ise ağzı ve burnu kapatan maskelerin insanların bulunduğu veya birbirleriyle karşılaşabilecekleri her yerde takılması planlanıyor.

 08:42 Wolfsburg Hastanesi yeni hasta alımlarını durdurdu  

Wolfsburg Hastanesi’nin yeni hasta alımını durdurduğu açıklandı. Wolfsburg Belediyesi, karara gerekçe olarak hastane çalışanları arasında koronavirüs vakalarının görülmesini gösterdi. Hastaneye başvuran yeni hastaların bölgedeki diğer hastaneler arasında paylaştırılacağı bildirildi. Alımları durdurma kararının çocuk acil servisi ve doğumhaneleri kapsamayacağı belirtildi. Pazartesi akşamı, hastane çalışanlarının devam eden koronavirüs testlerinin sonuçlarının açıklanmasının beklendiği, atılacak bir sonraki adıma sonuçların gelmesinden sonra karar verileceği kaydedildi. Hastanede her hasta ayrı bir odaya alınırken, personelin de tam teşekküllü koruma altında çalıştığı belirtiliyor. Alman basınında çıkan haberlerde, Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan Wolfsburg’da nüfusun neredeyse yarısının enfekte olduğu tahmin ediliyor.

08:13 Birleşik Krallık’tan umut veren açıklama 

Epidemiyologlar, Birleşik Krallık’ta koronavirüs salgınının yayılma hızının yavaşlamak üzere olduğunu tahmin ettiklerini ve antikor testinin birkaç gün içinde kullanıma hazır hale gelmesini umduklarını açıkladı. Hükümete salgın konusunda danışmanlık yapan Imperial College London’dan Prof. Dr. Neil Ferguson, BBC Radyo’ya İngiltere’de yavaşlamanın ilk işaretlerini gözlemlediklerini söyledi. Ferguson, ülkede nüfusun üçte birinin, hatta yüzde 40’ının şu aşamada hiçbir belirti göstermediğini; ancak ellerindeki verilerin henüz kesin çıkarımlar yapmak için yeterli olmadığını kaydetti. Nüfusun yüzde 2 ila 3’ünün enfekte olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Ferguson, ayrıca geliştirilen antikor testlerinin son onay aşamasında olduğunu ve bunların haftalar sonra değil; birkaç gün içinde kullanıma hazır hale gelmesini umduklarını belirtti.

08:02 Güney Kore’den ailelere 740 euroya kadar yardım 

Güney Kore’de hükümet, koronavirüsle mücadele kapsamında çok sayıda aileye 740 euroya kadar nakit yardım yapılacağını açıkladı. Devlet Başkanı Moon Jae In, ülke çapında toplam hane sayısının üçte birini oluşturan gelir düzeyi en yüksek kesim hariç tüm ailelerin yardımdan faydalanabileceğini kaydetti. Moon, Nisan ayı sonunda ekstra bir bütçe planlamasını daha parlamentonun onayına sunacağını belirtti. 

Devlet Başkanı Moon ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere yardım planladıklarını, bu yardımla söz konusu işletmelerin kısmen sigorta ödemeleri ve elektrik faturalarından muaf tutulacağını söyledi.

07.23 Almanya’da tuvalet kağıdı krizi kanalizasyon sistemini tehdit ediyor 

Su Ekonomisi Birliği (AöW), Almanya’nın bazı bölgelerinde yaşanan tuvalet kağıdı krizinin kanalizasyon sistemi açısından bir takım riskler doğurabileceğine dikkat çekti. Handelsblatt’ın haberine göre, tuvalet kağıdı bulamayan tüketiciler ıslak tuvalet kağıdına, kağıt havlu ve mendillere yöneldiklerinden bu durum kanalizasyon sisteminin tıkanmasına neden olabilir. "Alternatif hijyen malzemelerini tuvalete atmayın" uyarısı yapan AöW, bu malzemelerin ağzı sıkıca kapatılan poşetlere konarak çöpe atılması gerektiğini belirtti.


Arjantin'de sokağa çıkma yasağı polis tarafından denetleniyor

04.44 Arjantin sokağa çıkma yasağını uzattı 

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez ülke çapında sokağa çıkma yasağını Nisan ayı ortasına kadar uzattığını açıkladı. Fernandez, ilk etapta Mart ayı sonuna kadar uygulanması planlanan yasağın Paskalya haftasının bitimine kadar yürürlükte kalacağını söyledi. 



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI