radyobir
radyobir

Dünyanın en kapsamlı yüz nakli gerçekleşti

Dünyanın en kapsamlı yüz nakli ABD'de yangın sırasında ağır yaralanan bir itfaiyeciye yapıldı. Bütün kafa derisi, göz kapakları, kulak ve boyun derisinin bir kısmı nakledilen Patrick Hardison'ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıklandı.

18 Kasım 2015 07:02 | Güncelleme :18 Kasım 2015 08:44 | Kategori: Sağlık

Dr. Eduardo Rodriguez, New York'taki NYU Langone Tıp Merkezi'nde 14 Ağustos'ta yapılan ameliyatta bütün kafa derisi, göz kapakları, kulaklar ve boyun derisinin bir kısmı nakledilen 41 yaşındaki Patrick Hardison'ın sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Rodriguez, yaklaşık 26 saat süren ameliyatta Hardison'a, Brooklyn'deki bir bisiklet kazasında yaşamını yitiren 26 yaşındaki sanatçı David P. Rodebaugh'dan alınan organların nakledildiğini söyledi. 

Nakledilen dokular kafatasının arkasında birleştirildiği için Hardison'un yeni yüzünde ameliyat izi kalmadığını belirten Rodriguez, itfaiyecinin fizik tedavisinin halen devam ettiğini söyledi. 

'ÇOCUKLAR BENDEN KORKUYORDU'

Ameliyat sayesinde yeniden normal bir insan görünümüne kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Hardison da, "Sokağa çıkamıyordum. Zorunlu olarak çıktığımda ise herkes bana bakıyordu. Çocuklar, benden korkuyordu. Şimdi benim gibi yaralanan insanlara yardımcı olmaya çalışacağım" dedi. 

Doktorlarına ve Rodebaugh'nin ailesine teşekkür eden Hardison, "Bana sadece yeni bir yüz değil, yepyeni bir hayat verdiler" diye konuştu.

Beş çocuk babası Hardison, 5 Eylül 2001'de Mississippi'nin kuzeybatısındaki Senatobia kentinde genç bir kadını kurtarmak için yanan bir evin içine girmişti. Hardison, çatının çökmesi sonucu ağır yaralanmıştı. Doktorlar, kulaklarını, dudaklarını, burnunun büyük bir kısmını ve göz kapaklarını kaybeden Hardison'ın yüzünü bacaklarından aldıkları deri tabakasıyla kaplamıştı. Şimdiye kadar 71 ameliyat geçiren Hardison, 2014'te yüz nakli için bekleme listesine alınmıştı. 



DÜNYANIN İLK YÜZ NAKLİ

Dünyanın ilk yüz nakli 2005'te Fransa'da Isabelle Dinoire adlı kadına yapılmıştı. Daha sonra aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkede 20'den fazla hastaya yüz nakledilmişti. 2010'da İspanyol bir çiftçiye burun ve dudakların dahil olduğu tüm yüz nakli yapılmıştı. Ancak şimdiye kadar kulaklar ve kafa derisi nakledilmemişti. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI