radyobir
radyobir

Dünyanın en pahalı pulu!..

Güney Amerika'daki eski İngiltere sömürgesi Guyana'da 19'uncu yüzyılda kullanılan bir pul, New York'taki açık arttırmada 9,5 milyon dolara satıldı. Yalnızca iki dakika süren açık arttırmada bu fiyatı teklif eden koleksiyonerin adı açıklanmadı.

19 Haziran 2014 14:37 | Kategori: Dünya

Boyutları 2,5 santimetreye 3,2 santimetre olan pul 1986'dan bu yana hiç sergilenmemişti."Bir sentlik siyah macenta pulu" olarak bilinen pul, daha önce üç defa satıldı ve her defasında rekor ücretler ödendi.
Sotheby's müzayede evi, açık artırmada satılan pulun dünyanın en pahalı pulu olduğunu söyledi. Ayrıca, söz konusu paranın, bu boyutlarda ve ağırlıktaki bir eşyaya ödenen en yüksek meblağ olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.
Sotheby's pulun 'dünyanın en ünlü' ve 'en değerli' pulu olarak anıldığını ifade ediyor.
'Veririz ve karşılığını bekleriz'
Üzerinde üç direkli bir gemi bulunan pul, garibalda (macenta) rengi kağıda basılı ve üzerinde o dönem İngiltere'nin sömürgesi olan Guyana'nın "Veririz ve karşılığını bekleriz" sloganı yer alıyor.
Londra'dan pul sevkiyatının gecikmesi üzerine Guyana postane müdürü üç pul basılması talimatını vermişti. Üç puldan yalnızca müzayedede satılan pulun kaldığı düşünülüyor.
Pul en son sahibi, DuPont Kimyasal Ürünler'in sahibi John Du Pont'du.
Du Pont, 1997'de Olimpiyat şampiyonu bir güreşçiyi öldürmekten suçlu bulunmuş ve 2010 yılında hapishanede ölmüştü.
Pul, Du Pont'un sahibi olduğu şirket tarafından satılmış, geliri Avrasya Pasifik Vahşi Yaşamı Koruma Vakfı'na bağışlanmıştı.
Pul, 1980 yılında Du Pont'a 935 bin dolar gibi rekor bir fiyata satılmıştı.
Bir önceki rekor ise 1996 yılında 2,3 milyon dolara satılan 1855 yılına ait bir İsveç puluna ait.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI