radyobir
radyobir

Dünyanın en sıradışı defilesi...

Androjen, protez kullanan, büyük beden ya da vitiligo... Podyumlarda ve kampanya çekimlerinde kalıplaşmış güzellik anlayışını değiştiren köşe taşı modellerle tanışın...

12 Şubat 2016 06:02 | Kategori: Magazin

Yaşı, beden tipi, cinsel kimliği ya da etnik dokusu ne olursa olsun, podyumlardaki süpermodel Barbie imajı da son 5-6 yıldır kırılmaya çalışılıyor. Kimi çevrelerce bunun da bir pazarlama stratejisi olduğu, çeşitliliğin metalaştırıldığı gibi eleştirilere hedef olsa da, Jean Paul Gaultier ve Marc Jacobs gibi modanın kabına sığmayan imzaları, podyum şovları için farklı ve bir o kadar da ses getiren isimlerle işbirliği yapmayı tercih ediyor.



BÜYÜK BEDEN ARTIK OLAĞAN

Project Runway gibi televizyon programlarında ya da Vogue Italia gibi hatırı sayılır yayınlarda ‘plus size’ tabir edilen büyük bedenli modellerle çekimlere rastlamak artık olağan. Diesel ve Nordstrom gibi perakende giyim markalarının kampanyalarında da bedensel engelli sporcuları ya da modelleri görmek de hiç şaşırtıcı gelmiyor. Evet, bu değişim ve arayış rüzgarına kayıtsız kalamayan Barbie’nin öncülü olarak sayabileceğimiz isimlere hızlıca bir göz atalım. Hızlıca diyorum ama bu şöyle bir görüp geçin anlamına gelmesin; siz yine de bir durup düşünün yazının sonunda.



Alex Minsky

2009’da Afganistan’da onbaşı olarak görev yaparken patlayan bir bomba sonucu tek bacağını kaybeden, 47 günü şuuru kapalı olarak komada olmak üzere, toplam 17 ayını hastanede geçiren Minsky’nin kaderi 2013 yılında Michael Stokes’a verdiği çıplak pozlarla değişti. O tarihten itibaren GQ gibi dergilerdeki çeşitli moda çekimlerde ve New York ve Los Angeles gibi moda haftalarındaki defilelerde boy gösterdi. "Ben hayatımı yoluna sokmaya çalıştım ve protezime hiç kafayı takmadım. Bu yüzden kimse de takılmıyor" diyen Minsky, pek çok erkek modelden daha fazla kazanıyor.





Andrej Pejic

Podyumların ilk androjen modeli olarak lanse edildiği 2011 yılında 'Models.com’da En İyi Erkek Model kategorisine 11'nci sıradan giren Sırp asıllı Avustralyalı Pejic, aynı yıl FHM dergisi tarafından En Seksi 100 Kadın listesinde de 98'nci sırada yer aldı. 2012 yılında L’Officiel Türkiye’nin de kapağı olan Pejic, Jean Paul Gaultier ve Marc Jacobs erkek giyim defilelerinde de podyumda yürüdü. 2015’te geçirdiği operasyon sonrasında kadın olan ve ismini Andreja diye değiştiren 24 yaşındaki model, geçtiğimiz Eylül ayında Giles 2016 İlkbahar/Yaz defilesinde yeniden podyuma çıktı.



Beth Ditto

Amerikalı indie rock grubu Gossip’le büyük bir başarı yakalayan şarkıcı ve söz yazarı Beth Ditto, Jean Paul Gaultier podyumlarının da sevilen simalarından bir oldu. Lezbiyen kimliğini saklamayan şarkıcı, 2011 ilkbahar/yaz sezonunda tasarımcının defilesinde boy gösterdi. 2013 yılında kız arkadaşı Kristin ile evlendiğinde de üzerinde tasarımcının hazırladığı gelinliği vardı. Ditto, müzik kariyerinin yanı sıra, MAC Cosmetics için bir de makyaj koleksiyonu hazırladı.



Candice Huffine

Huffine, 2011 ve 2014 yıllarında Vogue Italia’nın büyük beden modellere yer verdiği kapaklarıyla ismini duyurdu. New York Moda Haftası’nda podyuma çıktığı defilelerin ardından çeşitli editoryal çekimlerinde ve Mango, Marina Rinaldi gibi markaların kampanyalarında da sıklıkla yer almaya başladı. 2015 Pirelli Takvimi’nde Steven Meisel'e poz veren 'plus size' model modanın belli bir beden kalıbına ait olmadığının en sıkı kanıtı.



Crystal Renn

Bugün 29 yaşında olan model, başladığında sahip olduğu kilolarını hiking ve yoga ile verdikten sonra bugün 36 beden olarak kariyerine devam ediyor. '91-66-92' ölçülerine sahip Miami doğumlu Renn, büyük beden olduğu dönemde Zac Posen, Cushnie et Ochs ve Mark Fast gibi isimlerin tasarımlarını podyumda taşımıştı. 2013 yılında 'Bir Genç Modelin Açlık ve Afiyet Hikâyesi' isimli kitabı bulunuyor. Renn; Chanel’den Jimmy Choo’ya, Barney’den H&M’e kadar pek çok markanın kampanya çekimlerinde yer alıyor.



Jack Eyers

Doğuştan yürüme engeli olan ve bu nedenle 16 yaşından itibaren sağ bacağına protez takılan İngiliz sporcu Eyers, modellik kariyerinde ikinci yılı geride bıraktı. Bugün 26 yaşında olan fotomodel "Fotoğrafçı Angel Sinclair ilk kez çekim yapmak istediğini dile getirdiğinde, nasıl sonuç vereceğini bilemiyordum. Fakat sonuçları gördüğümde gerçekten bana da sürpriz oldu ve modellik konusunda kariyerime başlamış oldum” diyor.



Jillian Mercado

Bugün Joan Smalls, Karlie Kloss ve Kate Moss’un da bağlı olduğu IMG Models ajansıyla sözleşmesi olan Dominikli model Mercado’da doğuştan itibaren gelişmesine engel olan spastik kas bozukluğu bulunuyor. Büyük çıkışını Diesel reklam kampanyasıyla yapan 28 yaşındaki modelin röportajını izlerken yaşam sevinci dolmamak mümkün değil:



Madeline Stuart

Geçtiğimiz eylül ayında New York Moda Haftası’nda FTL Moda podyumunda yürüyen down sendromlu 19 yaşındaki model Madeline Stuart, bugün dijital dünyanın da fenomenlerinden biri. Facebook sayfasında 565 binden fazla hayran kitlesine sahip Stuart, bugün çeşitli dergilere verdiği röportajların yanı sıra, yaptığı çekimlerle de güzellik anlayışının sınırlarını genişletiyor.





Shaun Ross

24 yaşındaki model ve dansçı Shaun Ross bugüne dek podyumlarda yer almış ilk albino model unvanına sahip. 2009 yılında Tyra Banks Show’da yıldızı parlayan; ardından Vogue, i-D, GQ ve Another Man gibi yayınklarda yer alan çekimlerinin yanı sıra Alexander McQueen ve Givenchy için de kamera önüne geçen Ross, aynı zamanda Katy Perry, Beyonce ve Lana Del Rey’in video kliplerinde de rol aldı. Son olarak 'The Man In The High Castle' dizisinde ufak bir rolü olan genç model, AMCK Models London tarafından temsil ediliyor.



Thando Hopa

Stereotip modellik anlayışını al aşağı bir diğer albino model de Güney Afrikalı Thando Hopa. Hukuk eğitimi alan model bugün bir yandan savcılık yapmaya devam ederken, diğer yandan da önyargıları yıkmak amacıyla modellik kariyerine devam ediyor. İlk kez Güney Afrikalı moda tasarımcısı Gert-Johan Coetzee için podyuma çıkan Hopa, bu deneyimiyle ilgili "Daha önce hiç bu kadar pahalı bir elbise taşımadığım için endişeliydim. Tek kafama takılan şey ‘Acaba düşüecek miyim?’ sorusuydu" diyor. 26 yaşındaki model Vichy’nin kampanya yüzlerinden biri.





Veruschka

Podyumlardaki en parlak dönemiyle ilgili, "60’lı yıllarda moda serbestlik demekti. Kadınlar daha özgürdü" diyen 76 yaşındaki model Veruschka, 2011 yılında Giles podyumunda yeniden varlık gösterdiğinde herkes çok şaşırmıştı. 13 yaşına kadar indirgenmiş bir moda arenasında izleyenleri ters köşeye yatıran tasarımcı Giles da modanın her yaştan kadın için geçerli olduğunun altını çiziyordu adeta "Önemli olan zihinlerin genç kalması…” Veruschka’nın ardından ünlü yazar Joan Didion’un (81) Céline, müzisyen Joni Mitchell’ın (72) Saint Laurent, eski top model Carmen Dell’Orrefice’nin (84) Rolex, Catherine Deneuve’ün (72) Louis Vuitton ve Helen Mirren’ın (70) L’Oreal kampanyalarında karşımıza çıkması tesadüfi sayılamaz.



Winnie Harlow

21 yaşındaki Kanadalı model Harlow, televizyonlarda yayınlanan 'America’s Next Top Model' programının ardından yıldızı parlayan isimlerden. Kronik deri hastalığı vitiligo olan model, Desigual ve Diesel gibi spor giyim markalarının kampanyalarının yanı sıra, Ashish markası için de podyumda yürüdü. Pek çok dergide moda çekiminde yer alan Harlow bugün vitiligo konusunda bilinçlendirme kampanyalarına destek veriyor. TED Talks’ta yaptığı "Vitiligo bir deri durumudur, bir hayat değiştirme durumu değildir” konuşmasını bu videoda izleyebilirsiniz.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI