radyobir
radyobir

Dünyaya en uzak galaksi bulundu

Gök bilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile şimdiye kadar tespit edilen dünyaya en uzak ve en yaşlı galaksiyi buldu. Evrenin doğumundan sadece 400 milyon yıl sonra oluştuğu sanılan galaksiye GN-z11 ismi verildi.

04 Mart 2016 06:25 | Güncelleme :04 Mart 2016 08:04 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Gök bilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile dünyadan 13,4 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksiyi görüntüledi.

​Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü'nden Gabriel Brammer, bu keşfin çok önemli olduğunu ve GN-z11 galaksisinin görüntülenmesiyle evrende oluşan ilk galaksileri tespit etmeye daha da yaklaştıklarını söyledi.

​Evrenin derinliklerindeki galaksiler, teleskopların elde ettiği görüntülerde çok daha soluk ve daha kırmızı görünüyor. Bu galaksilerin, dünyaya uzaklığını belirlemek için ışığın dalga boyundaki değişimler ve kırmızıya kayma dereceleri ölçülüyor.

​GN-z11 galaksisinin, kırmızıya kayma derecesi 11,1 olarak belirlendi. Daha önce bulunan EGS8p7 galaksisinin kırmızıya kayma derecesi 8,68'di.
Keşif, "Astrophysical Journal" dergisinde de yayımlandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI