radyobir
radyobir

Ekmeğini 60 yıldır "taştan" çıkarıyor

Kilis'te 18 yaşından beri ekmek fırınlarının yapımında kullanılan taşları kıran Kavgacı, engelli eşiyle sara hastası kızının geçimini sağlamak için ilerleyen yaşına rağmen durmadan çalışıyor

02 Kasım 2016 12:56 | Kategori: Yaşam

"Ekmeğini taştan çıkarma" deyiminin günümüzdeki örneğini sergileyen Cemal Kavgacı, engelli eşi ve sara hastası kızının geçimini sağlamak için sabahın erken saatlerinde başladığı taş kırma işini güneşin batışına kadar sürdürüyor. 

Elbeyli İlçesine bağlı Yavuzlu köyünde yaşayan Kavgacı (78), 18 yaşından beri taş kırarak para kazanıyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen, 2 yaşında geçirdiği rahatsızlık sonucu bir gözü görmeyen Kavgacı, 60 yıldır ayağında kara lastikleri, omuzuna yüklediği balyozuyla her gün bir kilometre uzaklıktaki boş araziye giderek taş kırıyor. 

Ayda 150 lira kazanıyor

Balyozuyla kırdığı taşların bıçak gibi keskin olması nedeniyle eldivenlerinden kesik, ellerinden yara eksik olmayan Kavgacı, tanesini bir liradan sattığı taşlardan ayda 150 lira kazanıyor.  

Cemal Kavgacı, yaşı ilerledikçe daha da zor hale gelen mesleğini mecbur olduğu için sürdürdüğünü söyledi. 

Gençlik yıllarında köylerinde taşçılığın önemli bir meslek olduğunu anlatan Kavgacı, kendisinin de 18 yaşından bu yana taş kırarak geçimini sağladığını ifade etti.

Yaşadığı maddi sıkıntılar ve yapabileceği başka bir iş olmadığı için ilerleyen yaşına rağmen taş kırmaya devam ettiğini belirten Kavgacı, "Malım mülküm yok. 60 senedir halim böyle. Köyün bir kilometre ilerisinde bir sürü kayalar var. Onları kırıp düzenliyorum ve bu şekilde ekmek parası kazanıyorum. Evde sara hastası bir kızım var. Eşim de sakat ve hasta. Yaşım 78. 60 yıldır bu işi yapıyorum. Yaşlı olduğum için çok zorlanıyorum ama mecburum." dedi. 

Sabahın erken saatlerinde başladığı işini gün batana kadar sürdürdüğünü anlatan Kavgacı, gençliğinde yörede çok yaygın olan taş kırma işini köylerindeki ustalardan öğrendiğini aktardı. 

"Ekmeğimi taştan çıkarıyorum"

Kırdığı taşların ekmek fırınlarının yapımında kullanıldığını dile getiren Kavgacı, "Başka hiçbir gelirim yok. Geçimimi böyle sağlıyorum. Sabah saat 7’de kalkarım öğlen 12’ye kadar çalışırım. Taşın tanesini bir liradan satıyorum. 2 ayda 300 taş kırıyorum ve bu şekilde kazanç sağlıyorum." diye konuştu. 

Mesleğinin zorluğuna rağmen geçinebilmek için taş kırmak zorunda olduğunu ifade eden Kavgacı, "Büyüklerimiz derdi ki, 'Ekmeğini taştan çıkaran adamlar var.' İşte ben ekmeğimi taştan çıkarıyorum. Benim arkadaşlarım emekli oldu. Ben maddi durumum olmadığı için halen taş kırıyorum. Bu durumuma yine de şükrediyorum. Bu işimden başka hiçbir şeyim yok. Sağlığım el verdiği ölçüde taş kırmaya çalışmaya devam edeceğim. Gençlere de tavsiyem ellerine geçen fırsatları değerlendirsinler. Hallerine şükretsinler. Bu işi yapan insan kalmadı. Kimse de gelip yapmaz bu işi çünkü çok yorucu ve zor." sözlerine yer verdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI