radyobir
radyobir

Ekonomide hedefler şaştı!..

Hükümetin, makro ekonomik hedefleri şaştı. Büyüme yüzde 3.3'e gerilerken, işsizlik yüzde 9.4'e çıkacak. En büyük sapma ise yüzde 77 ile enflasyonda olacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya gelecek yıl 74 bin yeni memur alınacağını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise BDDK Başkanının 10 gün önce başarılı bir operasyon geçirdiğini belirterek, "En kısa zamanda sağlığına kavuşup görevinin başına dönmesi için dua ediyoruz" dedi.

08 Ekim 2014 10:07 | Güncelleme :08 Ekim 2014 23:10 | Kategori: Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılı gerçekleşmeleri ile 2015, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programına (OVP) ilişkin ekonomi bakanlarıyla birlikte bir basın toplantısı yaptı. 
 
HEDEFLER SAPTI 
 
Hükümet, 2014 yılı makro ekonomik büyüklüklerde önemli bir revizyon yaptı. Buna göre geçen yıl OVP'de 2014 yıl sonu büyüme hedefi yüzde 4 iken, yüzde 3.3'e indirildi. 2015 yılı için geçen yıl yüzde 5 büyüme öngören hükümet bu hedefi de yüzde 4'e düşürdü. 2016 ve 2017 yılları içinse yüzde 5'er büyüme hedefledi. 
Enflasyon tahminini ise 2014 yılı için yüzde 5.3 yapan ekonomi yönetimi, bugün enflasyonda yüzde 77'lik sapmayla yıl sonu tahminini yüzde 9.4'e yükseltti. Geçen yıl 2015 için yüzde 5 enflasyon hedeflenirken, bugün açıklanan OVP7de 2015 enflasyon tahminin de yüzde 6.3'e yükselmesi dikkat çekti. 2016 ve 2017 yılları için yüzde 5 enflasyon hedeflendi.

İŞSİZLİK DE YÜKSELDİ
 
2014 yılı için yüzde 9.4 işsizlik öngörülürken, Ali Babacan bugün yıl sonu tahminini yüzde 9.6 olarak açıkladı. OVP'de geçen yıl 2015 için yüzde 9.2 olan işsizlik tahmini de yüzde 9.5'e yükseltildi. 2016 için yüzde 8.9 olarak tahmin edilen işsizlik öngörüsü de yüzde 9.2'ye çıktı.

 CARİ AÇIK YÜZ GÜLDÜRDÜ
 
2014 yılı başında iç talebi ve ithalatı sınırlayıcı önlemlere imza atan hükümetin bu tedbirleriyle, cari açıkta yüzler güldü. 2014 için yüzde 6.1 olarak öngörülen cari açığın yıl sonunda yüzde 5.7'ye gerileyeceği tahmin edildi. 2015 ve 2016 yılı için cari açık tahminleri de yüzde 5.4'e indirildi.

74 BİN YENİ MEMUR ALINACAK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılında kamuya kaç yeni memur alınacağına ilişkin bir soru üzerine, 2014 yılında 74 bin memur alınmasının planlandığını ancak ilave öğretmen ihtiyacı nedeniyle bu rakamın 104 bine çıktığını söyledi. 2015 yılında ise cari açık kontrolü için kamuya sadece 74 bin yeni memur alınacağını söyledi.

BABACAN KİMİN İÇİN DUA EDİYOR?

Başbakan Yardımcısı Babacan, BDDK başkanının sağ3lık durumu nedeniyle istifa edip etmeyeceği sorusuna, "Yaklaşık 10 gün önce başarılı bir operasyon geçirdi. Şuanda ikinci başkan kendisine vekalet ediyor. En kısa sürede sağlığına kavuşup görevinin başına dönmesi için dua ediyoruz" yanıtını verdi.
Babacan, kamu ve özel bazı bankalar hakkında son dönemde yayılan söylentiler ve yapılan haberlerle ilgili olarak ise, "Sosyal medyada orada burada çıkan söylentilere itibar etmeyin. Bu konuda sadece BDDK Başkanını ve kurumsal açıklamaları dikkate alın" dedi.

HAZİNE'YE KİM ATANACAK?

Babacan, Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı'nın IMF İcra Direktör vekili olarak IMF'de görevine başladığını, Kasım ayında ise Direktör olarak görev yapmaya başlayacağını söyledi. Çanakçı'dan boşalan müsteşarlık koltuğuna kimin atanacağına ilişkin arayışlarının sürdüğünü ancak Hazine kadrolarının zaten çok deneyimli olduğunu ve bu süreçte herhangi bir sorun yaşanmadığını vurguladı. 

ODA BORSA SAYISI 365'TEN 100'E Mİ İNECEK?

3 yıllık Orta Vadeli Planın kamuoyuna açıklandığı basın toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'ye, "DEİK'ten sonra TOBB yasasında değişiklik yapılarak, 365 olan oda ve borsa sayısının 100'e indirileceği" iddiaları soruldu. Canikli, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) kamu özelliği ön planda olan bir organizasyondu, istenen sonuç alınamadığı için Ekonomi Bakanlığı bünyesine alındı. Ancak bugün itibariyle sözünü ettiğiniz öyle bir çalışma yok. Ne bir metin ne bir çalışma var" yanıtını verdi.
İhracat amaçlı ithalatlarda vergi indirimi anlamına gelen Dahilde İşleme Rejiminin (DİR), ithalatı teşvik edici bir mekanizma haline geldiği eleştirilerinin anımsatılması üzerine ise Canikli, çok önemli açıklamalarda bulundu. Canikli, şöyle konuştu:
"DİR'in ithalatı kamçıladığı iddiaları var. Bunun doğru olup olmadığını anlamak için rakamlara bakmak gerekiyor. Biz Mersin Gümrüğünde ihracat yapılan tüm ürünlerden numuneler alarak tahlil yaptık. 703 beyannameden 73'ünde sorun tespit edildi. İhraç amaçlı ithal edilen şeker ve tekstil ithalatında sorunlar görüldü. Şimdi bu incelemeleri Türkiye geneline teşmil edeceğiz. Örneğin çok pahalı bir iplik çeşidini ithal eden bir firma, ithal ettiği miktarın sadece yüzde 32'sini ihraç amaçlı üretiminde kullanmış, kalanını iç piyasaya satmış. Ne olmuş, açıkça vergi kaçırmış. Şimdi Türkiye genelinde bunun fotoğrafını çekeceğiz. Ona göre DİR'i gözden geçireceğiz."  

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI