radyobir
radyobir

Dikkat!.. Ödemeler 1 Mart'ta başlıyor

2019 yılının emlak vergisi dönemi 1 Mart'ta başlıyor, ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'a kadar devam edecek. Emlak vergisini zamanında ödemezseniz cezası var. Ev hanımları, hiç geliri olmayanlar, emekli maaşıyla geçinenler, engelliler, gazi ve şehitlerin dul ve yetimleri de vergiden muaf...

23 Şubat 2019 10:53 | Güncelleme :23 Şubat 2019 11:23 | Kategori: Ekonomi

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak vergisinin 2019 yılı birinci taksit ödemeleri başlıyor. 1 Mart’ta başlayacak birinci taksit dönemi 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Posta'nın haberine göre emlak vergisi, arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl vergi ödeyecek. Emlak vergisi nasıl ve neye göre hesaplanıyor, ödemeler nereye yapılıyor, bu vergiden muaf mısınız? Detaylar haberimizde.

EMLAK DEĞERİ ÜZERİNDEN

4 yılda bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri yeniden belirleniyor. Son olarak 2017’te tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli. 4 yılın ara yıllarında tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı eklenerek, mevcut yılın değeri bulunuyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 23.73 olarak tespit edildi. Bu yıl ödenecek tutar, yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.865 artırılması suretiyle bulunacak.

BÜYÜKŞEHİRDE BİNDE 2

Örneğin komisyon evinizin rayiç değerini 100 bin lira olarak belirlediyse, ara yıllarda bu değere yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Ortaya çıkan rakamın üzerine, gayrimenkulun türüne göre belirlenen oranlar ekleniyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI