radyobir
radyobir

Enerji sıkıntısındaki Ukrayna'yı zor bir kış bekliyor

Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'yı zorlu bir kış bekliyor. Ülkede birçok bölgede daha şimdiden hava sıcaklıkları sıfırın altına inerken yaşanan enerji sıkıntısı nedeniyle halk ısınmakta zorluk çekiyor.

22 Kasım 2022 13:24 | Kategori: Avrupa

Rusya’nın son dönemdeki saldırılarında özellikle Ukrayna’nın enerji kaynaklarını hedef alması ülkede yaklaşan çetin kış şartları göz önünde bulundurulduğunda halk için yaşamı daha da zorlaştırıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski de halkı enerji kullanımı konusunda iktisatlı davranmaları konusunda uyardı. Özellikle başkent Kiev olmak üzere kuzeydeki Odesa ve Karadeniz kıyısındaki bölgelerde ciddi enerji sorunları yaşanıyor.

Rusya son dönemde Ukrayna’da geri çekilmek zorunda kalırken Ukrayna’nın enerji tesislerini hedef aldı. Cumhurbaşkanı Zelenski de ülkedeki enerji tesislerinin yarısının bugüne dek Rusya’nın füzelerinin hedefi olduğunu söyledi.

Zelenski konuya ilişkin olarak yayınladığı video mesajda "Rus teröristlerin enerji sistemimize verdiği sistematik zarar nedeniyle, tüm işletmelerimiz ve halkımız dikkatli olmalı ve gün içerisindeki enerji tüketimine dikkat etmelidir” ifadelerini kullandı.

Kiev şehrine enerji sağlayan YASNO şirketi yöneticisi Sergey Kovalenko da dün yaptığı açıklamada milyonlarca kişinin ülke genelinde elektrik kesintileri yaşadığını ve iyi ihtimalle bunun Mart ayı sonuna kadar süreceğini söyledi. Kavalenko, pek çok alanda daha sert kış koşulları gelmeden tamir çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Yetkililer, yaklaşan sert kış koşullarından korunabilmek için vatandaşlara battaniye ve kalın giysiler edinmeleri tavsiyesinde bulunuyorlar.

Rus askerlerinin çekilmek zorunda kaldığı ancak çekilirken enerji altyapısına ağır hasar verdiği Kherson şehrinde de halkın, güvenli ve sıcak koşullarda kalabilmesi için yeni yerleşim noktaları oluşturabileceği belirtiliyor.

Şehir halkına Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yapılan duyuruda, imkanı olanların ülkenin daha güvenli ve kışın daha yumuşak geçtiği bölgelere gitmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Geride bıraktığımız hafta Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki enerji santrallerine yapılan saldırıların Kiev yönetiminin müzakere etmek konusundaki isteksizliğinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililerse Rusya’nın enerji santralleri ve şehirlerin altyapısını hedef almalarının askeri bir hedefi olmadığını bunun sadece halka zarar vermek ve intikam almak amacı güttüğünü belirtiliyorlar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI