radyobir
radyobir

Engelli Suriyeli BM toplantısında

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gündeminde Suriye'deki insani yardım çabaları vardı. BM Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Ursula Mueller, Suriye'deki son insani yardım çalışmalarıyla ilgili 15 üyeli konseye bilgi verdi.

26 Nisan 2019 08:49 | Güncelleme :26 Nisan 2019 08:59 | Kategori: Dünya

Mueller, Suriye’de 8 yıldır süren iç savaş yüzünden her on kişiden sekizinin yoksulluk sınırı altında yaşadığı, 12 milyon Suriyelinin de insani yardıma muhtaç olduğunu söyledi.

İdlib’de devam eden çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getiren Mueller, geçtiğimiz aydan bugüne kadar aralarında çocuklarında olduğu 200’den fazla sivilin çatışmalarda yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Suriye’nin kuzey doğusundaki El-Hol kampında IŞİD’den kaçan 73 binden fazla sivilin bulunduğunu kaydeden Mueller, kaçan siviller arasında bulunan çocukları "iç savaşın en mağdurları” olarak tanımladı.

Kamplardaki insani yardım ihtiyaçlarının giderek arttığını belirten Mueller, Suriye’nin güney sınırındaki Rukban kampında bulunan yerinden edilmiş sivillere yönelik endişeleri dile getirdi.

Mueller, Suriye’deki engellilerin durumuyla ilgili endişelerini de konsey üyelerine aktardı. Mueller, "Suriye’de iç savaşın mağduru engellileri korumak ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız” dedi.

Suriyeli engelli mülteci tekerlekli sandalyeyle toplantıya katıldı

Mueller, konsey üyelerine yirmi yaşındaki engelli Suriyeli mülteci Nujeen Mustafa’yı tanıttı. Tekerlekli sandalyeyle toplantı salonuna getirilen Mustafa, konsey üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.

Yaşadığı Halep şehrinden göç edip Almanya’ya zorlu bir yolculuktan sonra mülteci olarak sığınan Mustafa’nın konuşması sırasında Güvenlik Konseyi toplantı salonunda duygusal anlar yaşandı.

2014 yılında Gaziantep’e kaçan Mustafa ailesiyle bir süre kiraladıkları evde yaşadıklarını daha sonra da ablasıyla birlikte zorlu bir yolculuktan sona Almanya’ya gittiklerini kaydetti.

Mustafa, ülkesinde yaşanan iç savaş sırasındaki yaşadıklarını engelli bir çocuk gözüyle konsey üyelerine anlattı. Suriye’den kaçarken tekerlekli sandalye bulunamadığı için ağabeylerinin sırtlarında zorlu bir yolculuk yaptığını belirtti. Mustafa, Suriye’deki engellilerin içinde bulunduğu zorlukları konsey üyelerine aktardı.

Suriye’deki insani yardım çalışmalarının tartışıldığı Güvenlik Konseyi toplantısında, ülkede yapılan yardım çalışmalarının hükümet güçleri tarafından engellediği öne sürüldü. Toplantıda suçlamalara yanıt veren Suriye BM Daimi Temsilci Yardımcısı Mounzer Mounzer, iddiaları asılsız olarak niteledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI