radyobir
radyobir

Erken teşhis serviks kanserinde hayat kurtarıyor

Roche Diagnostik Türkiye, her yıl dünyada 500.000'den1 fazla kadına teşhisi konulan serviks (rahim ağzı) kanserinin önlenebilen bir hastalık olduğuna ve bundan kurtulmada erken tanının en önemli unsurlardan2 biri olduğuna vurgu yapıyor.

28 Ocak 2019 11:42 | Kategori: Sağlık

Roche Diagnostik Türkiye, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen serviks (rahim ağzı) kanserinin, nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanser tipi olduğuna dikkat çekerken2, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ‘Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında erken teşhisin öneminin altını çiziyor.

Erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilen serviks (rahim ağzı) kanseri için ülkemizde ulusal toplum tabanlı taramalar Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri [KETEM] tarafından 30-65 yaşları arasındaki kadınlar2 için ücretsiz olarak yürütülüyor2.

Pap-smear ve HPV DNA testiyle erken teşhis

Dünyada her yıl 266 bin kadının ölümüne neden olan serviks kanserinde en önemli tarama yöntemleri arasında Pap-smear testi geliyor1. Rahim ağzındaki hücrelerin incelenmesi sayesinde anormal hücre tespitine yönelik veri elde edilen Pap-smear testi son yetmiş yılda rahim ağzı kanserinden etkilenen veya ölen kadınların sayısının en az%80 oranında azaltılmasına yardımcı olmuş olsa da3 serviks kanserine yakalanan hastaların 3’te 1’inin test sonuçları normal çıkıyor.1 Bir başka tarama yöntemi olan HPV testi ise rahim ağzında herhangi bir yüksek risk HPV tipinin olup olmadığını belirliyor1. HPV testi ile servikal kanser riski olan kadınlar daha kanser oluşmadan yıllar önce belirlenebiliyor ve kanser oluşumu önlenebilir hale geliyor. HPV testi negatif sonuç veren kadınların ise takip eden beş yıl içerisinde servikal kansere yakalanma ihtimali çok düşük4. 9-13 yaşındakiler için HPV’nin bazı türlerine karşı koruma sağlayan aşılar da bulunuyor.2

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI