radyobir
radyobir

Eski devlet başkanı linç edildi!..

Yemen eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, İran destekli Şii isyancı Husiler tarafından öldürüldü. Salih'in ölümü kendi partisi Genel Halk Kongresi tarafından doğrulandı. Sosyal medyaya yansıyan Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler ise Salih'in linç girişimi sırasında silahla kafasından vurularak öldürüldüğü izlenimini verdi. Salih'in ölümünün ardından açıklama yapan Suudi Arabistan, Sana'daki sivillerin bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Salih, 1978-2012 yılları arasında 34 yıl boyunca Yemen devlet başkanlığı görevini yürütmüştü.

04 Aralık 2017 19:19 | Kategori: Dünya

Sosyal medyaya yansıyan, Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler, Salih'in linç edilerek öldürüldüğü izlenimini uyandırıyor. Salih'in ölümü, uluslararası basın tarafından Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüne benzetildi. 

Uluslararası Kızılhaç Organizasyonu ise Yemen'in başkenti Sana'da son 5 günde 125 kişinin öldüğünü, 238 kişinin ise yaralandığını duyurdu. 

ACİL OPERASYON TALİMATI VERİLDİ

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, başkent Sana'ya girmeleri için orduya acil operasyon talimatı verdiği bildirildi. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntüye göre, Salih Sana ile Marib arasında seyahat ettiği fotoğraftaki araçtan kaçırılarak öldürüldü. 

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Hadi, yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin Salih'le bir telefon görüşmesi yaparak acil olarak çeşitli kollardan Sana'ya girilmesi talimatı verdi.  Hadi'nin, yardımcısı Korgeneral Salih'e "Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle birleşerek Husilere karşı çok sayıda cephe açın ve Sana'ya girin" dediği belirtildi.

Hadi'nin bu talimatının Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr'ın "Husilere karşı yürüttükleri mücadelede eski cumhurbaşkanı Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi'ne (GHK) destek vermenin ulusal çıkarlara uygun olduğu" şeklindeki açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Husiler ile Salih yanlıları arasındaki çatışmalar, cumartesi sabahı Sana'da yeniden alevlenmişti.  Salih, son olarak Husilerin kardeşi Tuğgeneral Tarık Muhammed Abdullah Salih'in evine yoğun saldırılar düzenlemesinin ardından halka "ayaklanmaları" çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın 42 yıllık diktatörü Muammer Kaddafi, Sirte'de muhaliflerce linç edilmişti.

ALİ ABDULLAH SALİH KİMDİR?

21 Mart 1942'de Yemen'in Başkenti Sana'da dünyaya geldi. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Yemen'in iki ayrı devlet olduğu dönemde 1978 ile 2012 arasında Yemen Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'de en uzun devlet başkanlığı görevinde bulunan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen'i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirdi.

Yemen'de 1999 yılında yapılan doğrudan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiş devlet başkanı oldu. Arap Baharıyla başlayan toplumsal hareketlilik sonucu 25 Şubat 2012'de görevinden istifa etmişti.

Salih, 2014'te uluslararası kabul görmüş meşru hükümete karşı İran yanlısı Husilerle işbirliği yapmıştı ancak bir süredir devam eden anlaşmazlık geçen cumartesi şiddetli çatışmalara dönüşmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI