radyobir
radyobir

Eski MİT'çiden şok iddia!..

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan "Telekulak krizini" Hürriyet'e değerlendiren eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, "Müttefiklik, dostluk, düşmanlık kavramı istihbarat faaliyetinin esasını değiştirmez. Ancak dost ve müttefik ülkeler centilmence davranır, açığa çıkmamak için özen gösterirler" dedi.

21 Ağustos 2014 12:22 | Kategori: Dış Politika

Öneş, Almanya’nın Türkiye’yi 5 yıldan beri dinleyip, izlediğinin ortaya çıkmasıyla ilgili şunları söyledi:

DOST DÜŞMAN FARKETMEZ

"Ülkelerin istihbarat servisleri, her ülkenin muhtemel gelişmeler karşısında öncelik alarak bir politika oluşturma, tedbirler alabilme ihtiyaçlarına cevap vermek için kurulmuşlardır. İstihbarat servislerinin, ülke çıkarlarıyla bağlantılı olarak hedefleriyle ilgili teknik ve elektronik istihbarat çalışmaları yapmaları doğaldır. Ülkeler arasında müttefik, dostluk, düşmanlık kavramı, bunun esasını değiştirmez. 

CENTİLMENCE OLMALI

Onun için sadece müttefik ve dost ülkeler arasındaki centilmenlik kuralları çerçevesinde çalışma yapılması esastır, böyle olması umulur, açığa çıkmamaları için özen gösterirler. Ancak ifade ettiğim gibi, her ülke kendi çıkarları çerçevesinde bu çalışmalarını yaparlar ve yapmak zorundadırlar. Görevleri budur.

ALMANYA HEP İZLEMEK İSTER 

Bugün Almanya-Türkiye ilişkilerinin mahiyetine göz atarsak bir defa Türkiye çok önemli stratejik konuma sahip bir ülkedir, çok önemli bir pazardır. Özellikle Suriye, Irak, İran sınırlarıyla çok değişken ve yeni risklerin ortaya çıktığı bir bölgeyle doğrudan muhataptır. Almanya özelinde tabii ki, Almanya ve Avrupa’da bulunan Türklerin, Türkiye bağlantısı çok önemli bir yer işgal etmektedir. O halde Türkiye, Almanya için çok önemli bir ülkedir. Türkiye’deki tüm hassasiyetleri Almanya izlemek ister. Sadece Türkiye’deki gelişmeler için değil, Türkiye’nin derinliği ile bağlantılı bölgeleri de izleyebilmek için.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI