radyobir
radyobir

Eskişehirde görkemli gala!..

'Kırımlı-Korkunç Yıllar' filminin gala gösterimi, Eskişehir'de gerçekleştirildi.

29 Mayıs 2014 11:10 | Kategori: Sinema


Cengiz Dağcı’nın ‘Korkunç Yıllar’ romanından uyarlanan ve çekimlerine 24 Ocak 2014 tarihinde Afyonkarahisar’da başlanarak, Bolu Dağları’nda devam edilen 'Kırımlı-Korkunç Yıllar' filminin galası, Espark Alışveriş Merkezi’nde (AVM) yapıldı. Galada konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, kültür başkentliği sürecinde ortak sevinçleri, güzel hatıraların hatırlanmasının yanı sıra zulümleri unutmadıklarını söyledi. Kırım Türkleri’nin 2. Dünya Savaşı yıllarındaki insanlık dramını, sürgününü de unutmayarak Haytarma filmini ve Ahıska Türkleri’nin sürgünlerinin 69. yıl dönümünü unutmadıklarını kaydeden Vali Tuna şunları kaydetti:
"Bu akşam, ortak mazimizdeki acıları tazeleme zamanıdır. Bu akşam, bu iki salon bizim için kutbe-i ahzandır. Yan bu iki salon, bizim için hüzünler kulübesi olacaktır. Gözlerin nuru vatan evlatlarının kırım kırım kırılarak, vagonlara dizilerek insanlık ayıbının işlendiği esir kamplarında yaşanan trajedinin yürek yarasını tazeleme zamanıdır bu akşam. Cengiz Dağcı’nın Korkunç Yıllar romanında, ‘Bu topraklar, vagonların tekerlekleri altında, yılların kanlı türküsünü söylüyordu’ şeklinde dile getirdiği bu kanlı türküyü sinema ile gözler önüne seriyoruz. Zira biz acılarına türkü yakan bir milletin evladıyız. ‘Kırımlı’ filmi ile yüreklerimizi dağlayan bu acıya bir türkü yakmak istedik sadece.”
Cengiz Dağcı’nın Korkunç Yıllar adlı romanının bir rivayet ve söylenti olmadığını ifade eden Vali Tuna, "Fantastik ya da mitolojik bir kurgu hiç değildir. Aksine savaşın acı hakikatinin ta kendisidir ve bu acı karşısında umuttan vazgeçmeden esaretin, yokluğun, ezilmişliğin karşısında dik durabilmek için vatan sevgisine ve özgürlük hasretine tutunan yürekli vatanseverlerin, filme adını veren ‘Kırımlı’nın gerçek hikayesidir” dedi.
Yapımcı Ayfer Özgürel ise, filmin çok zor şartlarda çekildiğini belirtti. Özgürel, Cengiz Dağcı’nın eserini film yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
Ardından konuşan yönetmen Burak Cem Arlıel, "Ben büyük bir ailenin parçası olmaktan ve ailemdeki herkesin özverili çalışmalarından dolayı sizin huzurunuzda hepsine çok teşekkür ediyorum. Hep beraber bu filmi hazırladık, çok büyük bir heyecan içerisindeyiz ve sizleri daha fazla bekletmek istemiyoruz. Bir an önce filmimizi size izletmek istiyoruz. Hepinize iyi seyirler diliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Tuna, yönetmen Burak Cem Arlıel, filmin yapımcıları Ayfer ve Avni Özgürel ve filmde emeği geçenlere plaket takdim etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI