radyobir
radyobir

Esrarengiz IŞİD'ci nasıl kayboldu?..

49 Musul rehinesine karşı salıverilen IŞİD sempatizanlarından olduğu söylenen ve Danimarka ile kriz çıkmasına yol açan Basil Hassan'ın (27) sırrı aydınlanıyor.

24 Ekim 2014 09:51 | Kategori: Terör

Danimarka’da yazar Lars Hedegaard’a yönelik suikast girişimiyle suçlanan Hassan, Danimarka istihbaratından iletilen ihbar doğrultusunda 24 Nisan 2014’te Atatürk Havalimanı’na inen anne ve babasını karşılamaya gelince yakalandı. İade süreci devam ederken mahkeme tarafından salıverildi.

Türkiye krizi AB'ye taşınmaz ama...

İslam karşıtı görüşleriyle tanınan Danimarkalı yazar Lars Hedegaard’a 2013 Şubat ayında Kopenhag’daki evinde suikast girişiminde bulunduktan sonra Türkiye’de yakalanan Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı Basil Hassan’ın izini Hürriyet buldu. Danimarka ile Türkiye arasında derin bir krize neden olan Hassan’ın Türkiye’deki öyküsü şöyle: Nordik ülkeleri irtibat görevlisi Türk makamlarına başvurarak Hedegaard’a düzenlenen suikast girişiminin sanığı Basil Hassan’ın İstanbul’da olduğunu, 24 Nisan 2014’te, saat 15.15’te babası Samir Youssef El Cheikh ile annesi Hala Kamal Majzoub’u Atatürk Havalimanı’nda karşılayacağı bilgisini iletti. İrtibat görevlisi Basil Hassan’ın yakalanmasını ve ülkelerine iadesinin istendiğini de belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol Dairesi Başkanlığı durumu Adalet Bakanlığı’na bildirdi ve ne yapılması gerektiğini sordu. Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıtta zanlının ‘Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin 16. Maddesi uyarınca 18 günden az ve 40 günden fazla olmamak kaydıyla, geçici olarak tutuklanması talep edilmek üzere en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevkinin uygun olacağı” belirtildi. Türk polisi Atatürk Havalimanı’nda tertibat aldı. Hassan tam da bildirilen saatte havalimanındaydı. Türk polisi bir süre izledikten sonra Hassan’ı yakaladı. Şüphelinin üzerinde Ahmad Ali adına tanzim edilmiş sahte Suriye pasaportu vardı. Hassan gözaltına alınıp Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilirken, pasaportu da polis kriminal laboratuvarından incelemeye alındı.

Pasaportu, ehliyeti sahte

Hassan’ın savcılıktaki evraklara kimlik bilgileri, "1987 Suriye doğumlu, Samir Youssef ve Hala Kamal oğlu, Aleppo Mıntıka, Azez Şereg Molla Suriye adresinde oturur” olarak girildi. Polis kriminal 26 Nisan 2014’te Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazıda, Ahmad Ali adına düzenlenmiş Suriye pasaportunun sahte olduğunu, ilk bakışta kolay fark edilemeyecek nitelikte olduğunu ve aldatma kabiliyetine haiz olduğunu bildirdi. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı, 6 Mayıs 2014’te Basil Hassan’a resmi belgede sahtecilik suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme Basil Hassan’ın üzerinden çıkan pasaport, ehliyet gibi resmi belgeleri bilirkişiye göndererek sahte olup olmadıklarının bir kez daha tespit edilmesini istedi. Bilirkişinin 30 Haziran 2014’te gönderdiği rapora göre, pasaportun birinci sayfasındaki fotoğraf fiziksel yolla silinmiş Basil Hassan’ın fotoğrafı daha sonra yerleştirilmişti. Pasaportun 9’ncu sayfasında yapışık vize pulu, ayrıca şüphelinin sürücü belgesi ve kimliği de sahteydi. Pasaportun iğfal, yani görevlileri kandırma kabiliyeti olmadığına karar verildi.

Beraat etti, kayboldu

Duruşma savcısı suçun unsurları itibariyle oluşmamış olması nedeniyle sanığın beraatine karar verilmesini mütalaa etti. 8 Temmuz’da dava karara bağlandı ve şüpheli beraat etti. Mahkeme kayıtlarında buradan itibaren Basil Hassan’ın izi kayboluyor. Türk Dışişleri’nin geçen salı yaptığı açıklamaya göre ise bu sırada Danimarka’ya iade süreci de devam etti. Basil Hassan’ın Danimarka’ya iadesinin mahkeme tarafından gerçekleştirilebilir olmasına karar verildi, avukatının temyize başvurması üzerine hukuki süreç sürdü. Hassan tam da bu sırada tahliye edildi. Tahliyenin siyasi bir karar olmadığını, yargı erkinin bir kararı olduğunu belirten Dışişleri, "Bu süreçle ilgili gelişmeler tarafımızdan titizlikle takip edilecek; Danimarkalı muhataplarımızla gerekli bilgilendirme, işbirliği ve eşgüdüm bu çerçevede sürdürülecektir” dedi. Basil Hassan’ın yargılandığı dava dosyasında cezaevi günleriyle ilgili herhangi bir evrak bulunmuyor. Bu da Basil Hassan’ın bu davada tutuksuz yargılandığını, tutuklamanın İnterpol’ün başvurusu üzerine yapıldığını gösteriyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI