radyobir
radyobir

Esrarengiz kurşun!..

Çatışmalarda zarar gören Dört Ayaklı Minare'de basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, konuşmasını bitirdikten 2 dakika sonra nereden geldiği belli olmayan kurşunla yaşamını yitirdi. Olayda 2 polis şehit oldu, 1 polis ve 1 gazeteci de yaralandı. İlk otopsi raporunda Elçi'nin uzak atışla vurulduğu belirtildi.

29 Kasım 2015 08:26 | Kategori: Terör

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan, kentin tarihi simgelerinden olan İslam'daki 4 mezhebi simgeleyen Dört Ayaklı Minare, hafta içinde çıkan çatışmalarda kurşunların isabet etmesi yüzünden hasar gördü. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de baro üyesi 20 avukatla birlikte dün saat 10.30'da minare önünde basın açıklaması yaptı.

ÖNCE POLİSLERE SALDIRDILAR

Elçi’nin konuşmasını tamamlamasından yaklaşık 2 dakika sonra çevrede silah sesleri duyulmaya başlandı. Olay anında ve öncesinde yaşananlar kameralara yansıdı. Gazi Caddesi üzerinde polisin takip ettiği bir taksi, Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu Balıkçılarbaşı semtindeki sokağın başında sivil polislerce durdurulmak istendi. Bu sırada takside bulunan 2 kişi polislere içeriden tabancayla ateş açtı. Bu saldırıda polisler Ahmet Çiftaslan ile Cengiz Erdurşehit olurken, 1 polis de yaralanıp yere düştü. Saldırı sırasında çevrede büyük panik yaşandı.

ATEŞ HATTINDA KALDILAR

Saldırganlar daha sonra Tahir Elçi’nin de bulunduğu basın açıklamasının yapıldığı Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağa doğru koştu. Bu sırada Elçi’nin yanında bulanan polisler de saldırganlara yöneldi. Polisler, karşı kaldırımda koşan saldırgana ateş etti.

Gazeteciler ve aralarında Elçi’nin de bulunduğu avukatlar ateş hattında kaldı. Bu sırada Elçi kanlar içinde minarenin ayaklarını dibine düştü. Çatışmada Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan da yaralandı. Çatışma nedeniyle bölgeye uzun süre ambulans giremeyince, Elçi’nin cenazesi ile yaralılar alandan alınamadı. Çatışmanın bitmesiyle birlikte yaralılar ile Elçi’nin cenazesi alınarak hastanelere götürüldü. Bu arada hafif sakallı bir kişinin de elinde tabanca ile koşarak kaçtığı görüldü.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Diyarbakır Valiliği, Elçi'nin öldürülmesinin ardından merkez Sur ilçesinin 6 mahallesi ile 1 caddesinde dün saat 13.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

BAŞSAVCIYA SALDIRI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, 1 başsavcı vekili, 2 cumhuriyet savcısı ve baro yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, dün saat 15.00 sıralarında Elçi’nin öldürüldüğü yerde inceleme yapmak için Dört Ayaklı Minare’nin olduğu bölgeye gitti. Başsavcı incelemesini sürdürürken, sokak aralarından otomatik silah ve roketatarla saldırı yapıldı. Bu sırada güvenlik önlemi alan polis zırhlı aracı geçerken, yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumandayla patlatılması sonucu araçtaki 3 polis memuru yaralandı. Bunun üzerine Başsavcı Solmaz ve beraberindekiler güvenli bir yere götürüldü.

BAROLAR AYAKTA: BU KURŞUN HEPİMİZE

Tahir Elçi’ye saldırı baroları ayağa kaldırdı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi uğradığı hain saldırı sonucu katledilmiştir. Hepimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırının sadece başkanımız Tahir Elçi'ye yönelik olmadığı, ülke barışına, birliğine, dirliğine ve kardeşliğimize yapılan bir saldırı olduğu açıktır. Bu kurşun sadece kardeşimize değil, tüm Türkiye'ye sıkılmıştır, hepimize sıkılmıştır. Bize düşen tüm dünyaya birliğimizi, kardeşliğimizi hiç kimsenin bozamayacağını, hiçbir alçak saldırının bu amaca ulaşamayacağını göstermektir.”

ŞEHİDE DE ALLAH’TAN RAHMET

İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklama da, "İnanmakta, anlamakta güçlük çektiğimiz bu olay sebebiyle tarifsiz bir acı ve keder içindeyiz. Başkanımıza rahmet, başta ailesi ve Diyarbakır Barosu mensubu meslektaşlarımız olmak üzere, tüm meslektaşlarımıza ve hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz. Aynı şekilde bu saldırı sonucu şehit olan polis memuruna da Allah’tan rahmet, ailesine başsağılığı, yaralılara şifa diliyoruz. Kimden gelmiş olursa olsun, bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Yine bir baro başkanının güvenliğinin sağlanamamış olması da düşündürücüdür” denildi.

HASTANE ÖNÜ

Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği haberini alan ailesi ve yakınları yıkıldı. Annesi Asiye, eşi Türkan ve akrabaları Elçi’nin cenazesinin kaldırıldığı Diyarbakır Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne koştu. HDP HDP Adana milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da hastaneye gelenler arasındaydı. Kışanak gözyaşlarını tutamadı. Elçi’nin cenazesi bugün saat 10.00’da Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nden alınacak ve Koşuyolu Parkı’na getirilecek. Elçi, burada saat 11.00’de yapılacak törenin ardından Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

ÇATIŞMA OPERASYON İSTEMİYORUZ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, silahlı saldırıda öldürülmeden dakikalar önce, çatışmalarda hasar gören Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasında şunları söylemişti: "Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Demokratik tepkimizi ifade etmek için buradayız. Tarihi bir değere yönelik bu suikastı saygısızlığı kınıyoruz. Tarihimize değerlerimize tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım diyoruz.” Elçi birkaç gün önce de Nusaybin’deki sokağa çıkma yasağı nedeniyle Mardin Baro Başkanı ile yaptığı ortak açıklamada hendek ve barikat faaliyetlerine son verilmesi çağrısı yaparak "Silahlı grupların, silahlı, hendek ve barikat faaliyetlerine son vermeli, ağır silahlarla sürdürülen operasyonlar da durmalıdır” demişti. Elçi, attığı son tweet’lerin birinde "Can Dündar-Erdem Gül’ün tutuklanmasına şiddetli bir toplumsal refleks gösterilmezse dönüşü olmayan karanlık tünelden geri dönüş zor olacak” ifadesini kullanmıştı.

19 NİSAN’DA DAVASI VARDI

CNN Türk televizyonunda 14 Ekim 2015’te canlı yayımlanan Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılan Elçi, ‘PKK terör örgütü değildir. Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir” demişti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Elçi hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan soruşturma başlatmış, hakkında yakalama kararı çıkarılan Elçi Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti. Tutuklanma talebiyle Bakırköy 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Elçi, hakkında yurtdışına çıkış yasağı koyarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı. Soruşturma sonunda Elçi hakkında, ‘Basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlamıştı. Elçi, 19 Nisan 2016’da hâkim karşısına çıkacaktı.

2 ÇOCUK BABASIYDI

Uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı 49 yaşındaki Tahir Elçi, evli ve 2 çocuk babasıydı. Elçi, akrabası da olan meslektaşı, Kürt siyasetinin önemli isimlerinden eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi gibi Cizre doğumluydu. 1991’de Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bölgedeki en çatışmalı süreçte, 1992’de, Diyarbakır’da serbest avukatlığa başlayan Elçi, ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı.

Lice’de 1993’te 16 kişinin, Uludere’de 32 kişinin öldürülmesi başta olmak üzere hak ihlalleri ve falili meçhul cinayetlerle ilgili birçok davada mağdurları temsil etti. 1998 - 2006 yılları arasında Diyarbakır Barosu’nda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı. Elçi, 2012 yılında Diyarbakır Baro Başkanlığı’na seçilmişti.

İSTANBUL’DA MÜDAHALE

İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda Elçi’nin öldürülmesini protesto etmek ve basın açıklaması yapmak isteyen aralarında avukatların ve siyasi partililerin bulunduğu yaklaşık bin kişilik gruba polis müdahale etti. TOMA dan su sıkılmasının ardından kalabalığa plastik mermi ve biber gazlı müdahele edildi. Kalabalık ara sokaklara ve Tünel yönünde kaçmaya başladı. Bölgede kalabalıklar uzun süre beklemeyi sürdürürken çok sayıda polis sevk edildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI