radyobir
radyobir

Evsizler için Facebook sayfası...

Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paulo'da evsizlere adanan bir Facebook sayfası büyük ilgi uyandırdı. Sokakta kalmış bazı kişiler yeniden ailelerine kavuşurken, bazıları da bu sayede yeni bir hayata başladı.

14 Aralık 2014 10:17 | Güncelleme :14 Aralık 2014 13:15 | Kategori:

Sao Paulo invisível (Görünmez Sao Paulo) sayfası, bu yıl Mart'ta 18 yaşındaki gazetecilik öğrencisi Vinicius Lima ve 21 yaşındaki sinema öğrencisi Andre Soler tarafından açıldı.
Lima ve Soler, 11 milyonluk Sao Paulo toplumunun çevrelerindeki "görünmez" insanların farkına varmasını amaçlamıştı.
İki üniversite öğrencisi hergün farklı bir evsize yaklaşarak bu duruma nasıl düştüklerini anlatmalarını istedi. Sonra da fotoğraflarını çekti.
Facebook sayfası kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenmeye başladı. Şu ana kadar 141 binin üzerinde kişi bu Facebook sayfasını izlemeye aldı, her öykü ve fotoğraf, binlerce beğeni alıyor.

"İnsanların gözünü açın"

Vinicius Lima, Facebook sayfasının amaçlarını açıklarken, "insanların gözlerini açmak, onlara, sokaklarda yaşayanların da insan olduğunu, hepsinin birer hikayesi olduğunu ve saygı görmeyi hak ettiklerini göstermek istedik." diyor.
Üniversite öğrencileri, bu işe girişirken evsiz insanların durumlarını düzeltme amacını gütmüyordu; ama bu sayfa sayesinde güzel sonuçlar da yaşandı.



24 yaşındaki Bruno, bu sayfada hikayesi aktarılanlardan biri. Güneydeki Parana eyaletinden gelip Sao Paulo'ya taşındıktan iki ay sonra sokaklarda yaşamaya başladı.
Bruno'nun ailesi, SP invisível sayfasında onu görünce hemen Sao Paulo'ya gitti ve Bruno ailesiyle birlikte Parana'ya geri döndü.
33 yaşındaki Carlos da, dört yıldır yaşadığı sokaklardan, kokain alışkanlığından kurtulmak istediğini anlatmıştı öğrencilere. Öyküsü Facebook sayfasında yayımlandıktan sonra Carlos'a bir pansiyona taşınması için yardım önerisi gelmiş. Yakınlarda da kendi evine geçmiş Carlos...
Geçen ay da , SP invisível sayfası, böbrek nakline ihtiyaç duyan 13 yaşındaki ikizlere organ bağışı için bir duyuru yayımladı.

Değişen tutumlar

Vinicius Lima, evsiz insanların hayat hikayelerini anlatma ve fotoğraflanma fırsatını nadiren geri çevirdiklerini; ailesiyle bağlarını koparmış ya da polisle başı dertte olanların bile konuşmaya hevesli olduğunu söylüyor.
SP invisível sayfasının takipçileri de, bu sayfa sayesinde kentteki evsizlere yaklaşımlarının değiştiğini belirtiyorlar.
Sao Paulolu Luan Drezza, "Başımıza birşey gelir diye şimdiye kadar uzak durduğumuz bu bireyleri, yeniden birer insan olarak görmeye başladık." diyor.
20 yaşındaki mühendislik öğrencisi, "Çoğu kez son derece üzücü hikayeler anlatıyorlar. Birçok başarılı görülen insandan çok daha fazla mücadele vermiş kişiler bunlar. Benim de birçok ön yargım olduğunu itiraf etmeliyim. Ama sonuçta Sao Paulo en güvenli kentlerden biri değil. Sürekli güvenlik konusunda tedirginlik duymaktayız." diyor.
SP invisível fikri, hızla yayılıyor. Şimdi Rio de Janeiro'da da benzer bir site başlatıldı.
İki üniversite öğrencisi, kendilerinin de bu sayfayı başlatırken Facebook'ta, Brandon Stanton'ın sıradan New Yorkluların hayatlarını anlattığı "Humans of New York" (New York'un İnsanları) sayfasından esinlendiklerini belirtiyor.



Binlerce öykü

Ama iki sayfa arasındaki fark, SP invisível'in tamamiyle Sao Paulo sokaklarında barınan ve geçmişte kent yöneticileriyle sorunlu ilişkiler yaşamış nüfusa odaklanmış olması.
Sao Paulo yönetimi içinde, sokaklarda yaşayan insanlarla ilgilenen programda görev alan Luana Bottini, Facebook sayfasının gerçekten önemli bir fark yarattığını kaydediyor.
Bottini, "SP invisível sayfası, inanılmaz birşey. 15 bin kişi sokakta yaşıyorsa, 15 bininin de bir hikayesi var. Bu sayfa "öteki"nin de bir yurttaş olduğunu, hepimizin birer hikayesi olduğunu gösteriyor. Toplumu biraz korkutuyor, zira kendilerinin de bu duruma düşebileceği kaygısı yaratıyor." diyor.
Bu korku temelsiz değil. Brezilya'daki evsizlerin sayısı giderek büyüyor.
Ülkede 5,8 milyon konut açığı olduğundan ve sürekli iç göç yaşandığından, terkedilmiş binalara, hatta bazen yol ortasındaki döner kavşaklara bile yerleşenler olduğu görülüyor.
Gelecek yıl Sao Paulo'daki evsizlerin sayımı yapılacak.
Sokaklarda yaşayanlar için yeni sağlık merkezleri, barınaklar ve tuvaletler inşa edilmesi planlanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI