radyobir
radyobir

F-35'ler hatalı çıktı!..

Belçika Ordusu'nun ABD'den, peşin olarak 4 milyar Euro verip sipariş ettiği 34 adet F-35 savaş uçaklarının hatalı olduğu tespit edildi. Uçakların, savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı. Pilot tarafından ateşlenen füzenin ise hedefin sağına gittiği ve dost birlikleri vurma riski taşıdığı rapor edildi

28 Mart 2019 07:00 | Kategori: Dünya

Belçika, 4 milyar Euro'luk toplu ödeme yaparak 34 adet F-35 uçağı almıştı. Uçakların tamamının 2025'e kadar teslim edilmesi bekleniyordu. Belçika Ordusu’nun ABD’den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu tespit edildi. Uçakların, savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı.

UÇAKLARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

İHA'da yer alan habere göre, Washington merkezli POGO isimli bağımsız bir araştırma grubu tarafından imzalanan rapor ABD Savunma Bakanlığı'na teslim edildi. 14 sayfalık rapora göre, F-35’lerde çok sayıda eksik var. Uçaklar, çalışma standartlarını karşılamadığı gibi, dayanıklılık testlerini de geçemedi. Çalışma ayrıca uçaklarda çatlakların meydana geldiğini de gösteriyor.

8 BİN SAAT UÇMASI MÜMKÜN DEĞİL

Uçakları üreten Lockheed Martin firması, Belçika’ya uçak başına 8 bin uçuş saati ömrü vermişti. Raporda bu sözün yerine getirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca uçakların bilgisayar sistemlerinin de kolayca saldırıya uğrayabileceği belirtildi. Sistem tarafından toplanan ve kaydedilen verilerin de güvenilir olmadığı iddia edildi.

SORUNU OLMAYAN BÖLÜMÜ YOK

Yazılımın 27’nci versiyonun hâlâ çalışmadığının belirtildiği raporda, F-35’lerin gelişiminin programın 10 yıl gerisinde kaldığı ve beklenenden 200 milyar dolar daha fazla maliyete sahip olduğu belirtildi. F-35'teki bir başka sorun ise ateşlenen füzelerin yönünün düzgün olmadığı.

FÜZE, HEDEFİN SAĞINA GİDİYOR

Pilot, kaskının üzerinde öngörülen bilgilere baktığında, füze sistematik olarak hedefin sağına gidiyor. Bu savaş durumunda düşmanı vurmak yerine, dost birliklerine vurma riskini artırıyor. Test aşamasının başlangıcından beri F-35'lerde 941 hata listelendiği biliniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI