radyobir
radyobir

Fazla kilo hipertansiyon sebebi

Yaygın görülen bir hastalık olan hipertansiyon, Türkiye'de her 3 kişiden birinde görülüyor. Hipertansiyonun böbrek ve koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Hipertansiyonu olan kişilerin koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı normal tansiyonu olanlardan 3- 4 kat, felç geçirme olasılığı ise 7 kat daha fazladır" açıklamasında bulundu.

18 Mayıs 2018 11:48 | Kategori: Sağlık

Tansiyon, kan basıncını ifade eden bir terimdir ve kan basıncındaki artış yüksek tansiyon veya hipertansiyon olarak adlandırılır. Hipertansiyonun ilerleyen dönemlerde kalp krizi, damar sertliği, böbrek yetmezliği, gözlerde kanama, göz tansiyonunda artma, görme bozuklukları ve felçlere neden olabileceğini vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Nedenleri arasında kalıtım, yaş, stres, sigara tüketimi ve böbrek gibi çeşitli hastalıkların etkisinden bahsedilirken ‘beslenme’ ile ilişkisi de göz ardı edilmemeli. Çünkü beslenme, tüm metabolizmayı doğrudan etkileyen en önemli faktör” dedi.

Günlük tuz tüketimine dikkat edilmeli

Enerji dengesizliği ile ortaya çıkan şişmanlık, aşırı miktarda tuz tüketimi, yanlış beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının hipertansiyona neden olabileceğini belirten Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, "Şişmanlık hipertansiyon için bir risk faktörüdür ve ailede hipertansiyon öyküsü varsa vücut ağırlığı mutlaka normal aralıklarda tutulmalı. Aşırı tuz tüketimi damar içlerini yıpratır ve kan basıncını yükselterek hipertansiyona neden olur. Bu nedenle günlük tuz alımı 5 gram ve altında tutulmalı” şeklinde konuştu. Mumcu, metabolizmadaki dengeyi korumak için beslenme ve yaşam tarzında da bir dengenin olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hipertansiyon ile baş etmenin 7 yolu

Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. Etin görülen yağlarını ve tavuğun derisini ayırın. Beyaz eti kırmızı ete tercih edin. Paketlenmiş gıdaların etiketlerini inceleyin, düşük yağ veya yağsız ibaresi olanları tercih edin.
Düzenli olarak balık yiyin. Haftada en az 2 kez balık tüketmek kan basıncı denetiminde önemli görev alır.
Mineral ve lif gibi ek besin maddelerini alabilmek için tam tahıl içeren yiyecekleri tercih edin. Örneğin tam buğday ekmeği ya da tam tahıllardan yapılan diğer ürünler, meyve, sebze ve kuru baklagiller iyi seçimlerdir.
Daha az şeker ve şekerli yiyecek tüketin. Şekersiz içecekleri tercih edip, daha az şeker, çikolata ve puding tüketin, yiyecek ve içeceklerinize şeker eklemekten mümkün olduğunca kaçının.
Tuz tüketimini sınırlandırın. Tuz içeriği yüksek işlenmiş et, şarküteri ürünleri, sakatatları tüketmeyin, salamura, konserveler, kuru yemişler gibi abur cuburlar gibi fazla tuzlu yiyeceklerden kaçının.
Düzenli fiziksel aktivite tüm hastalıklarda olduğu gibi hipertansiyon tedavisinde de önemlidir. Bu nedenle çok hareket edin, düzenli olarak yürüyün.
Günlük sıvı tüketiminizi artırın, su içmeyi ihmal etmeyin.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI