radyobir
radyobir

FBI aramasında yazılı gerekçe tartışması

ABD Adalet Bakanlığı, FBI'ın gizli belgelere el koyduğu eski Başkan Donald Trump'ın Florida'daki konutu için çıkarılan arama kararında federal yargıcın onayını almak için kullanılan yazılı gerekçelerin açıklanmasına karşı olduğunu belirtti.

16 Ağustos 2022 08:30 | Güncelleme :16 Ağustos 2022 10:03 | Kategori: ABD

Savcılar yaptıkları başvuruda, yazılı gerekçelerin açıklanması halinde bunun, devam eden bir soruşturma kapsamında atılabilecek adımları açık edeceğini ve bu durumun soruşturma sürecini olumsuz etkileyebileceği görüşünü dile getirdi.

Trump’a yakın bazı Cumhuriyetçiler son günlerde Adalet Bakanı Merrick Garland’ın arama emrine dayanak olan yazılı gerekçelerin açıklanması çağrısında bulunmuştu.

Arama emrine dayanak oluşturan bu belgenin yayınlanması, savcıların Trump’ın evinde suç işlendiğine inanmak için muhtemel sebep bulunduğunu göstermek amacıyla sundukları delilleri ortaya çıkaracağından savcılar buna karşı çıkıyor.

"Soruşturma çok gizli materyalleri kapsıyor”

Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine Florida’daki federal mahkeme arama kararı üzerindeki gizliliği Cuma günü kaldırmıştı.

FBI’ın aramada ele geçirdiği belgelerin bazılarında ABD ulusal güvenliğine ilişkin bilgiler için kullanılan "çok gizli” ibaresi bulunuyordu.

Bu belgeler genellikle açıklanmaları ulusal güvenliğe zarar verebileceği için devlete ait özel yerlerde tutuluyor.

Adalet Bakanlığı da bugün arama kararına dayanak olan yazılı gerekçenin gizli tutulmasını gerektiren bir diğer sebebin de soruşturmanın "çok gizli materyalleri” kapsaması olduğunu belirtti.



Savcılar FBI’ya yönelik tehditlere dikkat çekti

Savcılar aramanın ardından FBI’ya yönelik tehditlere ve Ohio’daki FBI saha ofisine yönelik son saldırı girişimine dikkat çekti.

Yazılı gerekçe belgesi üzerindeki gizliliğin kaldırılmasına karşı çıkan savcılar, "Konunun yüksek profilli olması ve kimliklerinin açıklanması halinde soruşturmayla işbirliği yapma konusundaki isteklerinin etkilenmesi riski sebebiyle tanıklarla ilgili bilgiler son derece hassastır” ifadelerini kullandı.



3 yasanın ihlal edilip edilmediği soruşturuluyor

Cuma günü açıklanan arama emrine göre savcılar aralarında Casusluk Yasası’nın da olduğu üç yasanın ihlal edilip edilmediğini soruşturuyor.

Casusluk Yasası’nın ilgili maddesi, ulusal güvenlikle ilgili bilgiye sahip olunmasını yasaklıyor ve bir başka yasa da soruşturmanın engellenmesi niyetiyle kayıtların imha edilmesi, saklanması ya da kayıtlarda oynama yapılmasını suç sayıyor.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI