radyobir
radyobir

Finlandiya NATO üyeliği için başvurmaya resmen karar verdi

Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası gündeme gelen Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili ilkinden resmi karar açıklaması geldi.

16 Mayıs 2022 08:11 | Kategori: Avrupa

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in ortak basın toplantısında NATO üyeliği için başvurmaktan yana açıklama yapmalarının ardından, resmi karar geldi. Cumhurbaşkanı Niinistö, NATO üyesi olmak için resmi karar alındığını, üyelik başvurusu yapacaklarını duyurdu.

Parlamentoda görüşülecek

"Cumhurbaşkanı ve Hükümetin Dış ve Güvenlik Politikaları Bakanlık Komisyonu, Finlandiya'nın parlamentoya danıştıktan sonra NATO üyeliğine başvurması konusunda görüş birliğine vardı. Bu tarihi bir gün. Yeni bir dönem açılıyor" denilen açıklamaya göre Finlandiya'nın olası üyeliğine ilişkin bir rapor hükümetin genel kurulunda onaylanmasının ardından parlamentoya sunulacak.

"Tarihi karar" vurgusu yapan Marin, 'Finlandiya parlamentosunun NATO'ya katılım kararını kararlılık ve sorumlulukla kabul etmesini beklediğini' söyledi. Finlandiya parlamentosunun yarın NATO'ya başvuru kararını onaylaması bekleniyor.

Rusya ile diyaloğu koruma temennisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi konusunda "En önemlisi yine de açık ve doğrudan konuşabiliyor olmamız” diyen Cumhurbaşkanı, 'Finlandiya’nın NATO üyeliği ile Rusya ile ilişkilerin değişebileceğini, ancak diyaloğun muhafaza edilmesini umduğunu' belirterek ekledi:

"Rusya’nın da aynı şeyi hissettiğinden eminim. Her halükarda diyalog olmalı, Finlandiya Körfezi sularında güvenlik gibi karşılıklı olarak çıkar sağlayan konular hakkında görüşülmeli."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI