radyobir
radyobir

Fransa'da başörtüsü polemiği

Fransa'da olan Okul Aile Birliği Federasyonu seçimlerine bu yıl türban polemiği damgasını vurdu. En büyük okul aile birliği federasyonu olan FCPE, seçim afişinde Müslüman bir anne ile kızının fotoğrafını kullanarak, "Evet, okul gezisine katılıyorum, peki ne var?" ifadesine yer verdi. Altında da, "Laiklik, okulda ayrım yapmaksızın tüm velilerin ağırlanmasıdır" ifadesi kullanıldı. Kurulduğu 1947 tarihinden bu yana laikliğin en katı savunucularından olan FCPE'nin böyle bir afiş yayınlaması ülkede sert bir polemik başlattı.

25 Eylül 2019 05:52 | Kategori: Dünya

Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, "Bu afiş büyük bir hata" diyerek, FCPE'den afişi geri çekmesini istedi. Sağ partiler de bu afişin yasalara ve kadın haklarına aykırı olduğu için geri çekilmesini istediler. Türbanlı kadınların da çocuklarını okul gezisine götürebilmesini savunan sol partiler ise bölündü.

İlk tepki Milli Eğitim Bakanı'ndan

Afişe ilk tepki Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer'den geldi. Afişin "üzüntü verici olduğunu söyleyen Blanquer, "Bir tarih nosyonu olmalı. Bu federasyon, laiklik ilkesi üzerine kuruldu. Dolayısıyla bu yapılan son derece çelişkili. Sanırım onlar tarafından yapılan bir hata. Ümit ediyorum bu hatayı düzeltirler" dedi. Aile Birliği seçimlerine atıfta bulunan Blanquer, "Kurumların oy için popülist davranmaları doğru değil" diye konuştu.

Blanquer'in açıklamalarına ve sosyal medya üzerindeki tepkilere yanıt veren FCPE eş başkanı Rodrigo Arenas, türbanlı annelerin çocuklarıyla okul gezilerine katılmalarının yasal olduğunu belirterek, "Biz dışlayan değil, kapsayan bir laiklik istiyoruz. Bağımsız bir kurumuz ve kimseden de ders almaya ihtiyacımız yok. Bugün bu anneler okullarda, idare konseylerinde görev alıyorlar, neden okul gezilerine katılamasınlar? " dedi.

Afişe politikacılardan da tepki geldi. Ana muhalefet merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in (LR) sözcüsü Lydia Guirous, "Türban, kadına yönelik bir şiddettir. İslamcıların pollitik bir ajandası var. Adım adım bu ajandayı uygulamaya çalışıyorlar. Buna izin vermemeliyiz" dedi.

"Türban esarettir"

Çevre eski Bakanı Corinne Lepage da, "İran’da kadınlar türbanlarını çıkarabilmek için canları pahasına mücadele veririken, burada kadının esir olma özgürlüğünü desteklemiyorum. Türban esarettir" dedi. LCI haber kanalında düzenlenen tartışma programına katılan Radikal sol Lutte Ouvriere (LO) partisi lideri Nathalie Arthaud da, "Türban özgürlük değildir. Türban esarettir. Kadının esir alındığı bu sembolü reddediyorum. Ama bunun yasa çıkarıp zorla baskıyla değil, pedagoji ile kadınlara anlatılmasından yanayım" diye konuştu.

Az sayıda destek

Afişi savunan ender politikacılardan radikal sol La France Insoumise (LFI) milletvekili ve feminist Clementine Autain, bildiriyi desteklediğini, türbanlı annelerin de çocukları ile birlikte okul gezilerine katılabilmeleri gerektiğini söyledi. Autain, bu konuda uygulanan baskıların ters etki yapacağını ve kadınları daha fazla radikalleştireceği uyarısında da bulundu.

Sosyal medya sallandı

Gün boyunca sosyal medyada binlerce kez yer alan afiş pek çok eleştiri alırken, bazı kullanıcılar da afişi değiştirerek, türbanlı kadın ve çocuğunun yerine, cihatçıların ya da aktörlerin resimlerini koyarak eleştirdiler. Laiklik savunucu Printemps Republicain derneği kurucusu Laurent Bouvet'nin afişte kadın imgesi yerine, cihatçıların ya da aktör Sean Connery'nin 'Zardos' filmindeki fotoğrafını kullandığı montaj sosyal medyada en çok paylaşılan mesajlardan birisi oldu. İslamofobiyle eleştirilen Bouvet, Nouvel Observateur dergisine, "Bu fotomontajı ben yapmadım. Ben sadece paylaştım. FCPE seçimler nedeniyle 50 yıldır sürdürdüğü laiklik mücadelesini reddediyor" diye konuşu.FCPE Başkanı Rodrigo Arenas, Milli Eğitim Bakanı Blanquer'den sözlerini düzeltmesini istedi, Printemps Republicain kurucusu Laurent Bouvet hakkında ise suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Arenas, "Bouvet, Müslüman ailelere karşı nefret suçu işledi" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI