radyobir
radyobir

Fransa'da seçimin galibi Macron

Fransa'daki milletvekili seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre Emanuel Macron'un partisi "En Marche" (Hareket), Ulusal Meclis'te çoğunluğu alabilecek.

12 Haziran 2017 08:15 | Kategori: Dünya

Fransa'da bugün ilk turu yapılan milletvekili seçimlerinde katılım rekor seviyede düşüktü; her iki seçmenden biri sandığa gitmedi. Seçmenlerin %49 kadarının oy kullandığı seçimlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un yeni partisi En Marche (Hareket), Fransa Ulusal Meclisinde çoğunluğu alabilecek pozisyonda.

Oyların yüzde 46'sı açıldığında, Macron'un oy oranı resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 26 civarında görüldü.

Muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'nin oyu yüzde 16, aşırı sağcı Ulusal Cephe ise yüzde 14 seviyesinde gidiyor.

Fransa seçimlerinde katılım tarihin en düşük seviyesinde

11 Haziran, (DHA) - Fransa’da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin ilk turu sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Macron liderliğindeki Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (La République en Marche) seçimleri yüzde 32,6 önde tamamladı.

Fransa’da bugün gerçekleştirilen Milletvekili Genel Seçimlerine ilgi son 20 yılın gerisinde kaldı. Elabe’ın yaptığı araştırmada ilk turda seçimlere katılım oranı yüzde 49,60 olarak gerçekleşti. 2012 yılındaki Milletvekili Genel Seçimleri’nin ilk turuna katılım oranı yüzde 57,22 olarak gerçekleşmişti.

Macron'un partisine en az 415 vekil

Fransa’da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerin ilk turu sonuçlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi ve Modem ittifakı seçimleri 32,6 ile önde tamamladı. İkinci sırayı muhafazakar / merkez sağ Cumhuriyetçiler önderliğindeki ittifak elde etti. Bu ittifak yüzde 20.9 oranında oy elde etti. Seçimlerin ilk turunda üçüncü sırayı ise yüzde 13.1 oy oranı ile Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Cephe(FN) elde etti.

Sosyalist Parti seçimlerde büyük hayal kırıklığına uğradı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın cumhurbaşkanlığı kazandığı 2012 yılında seçimlerden lider çıkan Sosyalist Parti (PS) partisi yüzde 10.2 oy ile ancak 4’üncü sırayı elde edebildi.

Bu sonuçların ardından Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi ve Modem ittifakı mecliste 415-445 arasında milletvekiline, Merkez sağ ittifak 80 ila 100, Sosyalist Parti ise 30-40 arasında milletvekiline sahip olacak. Aşırı sağ partinin de 2 ila 5 arasında milletvekili çıkarması bekleniyor. 

Le Pen milletvekili olmaya yakın

Fransa’da aşırı sağcı lider Marine Le Pen, partisinin seçimlerde oy kaybetmesine karşın kendisi milletvekili seçilmek için Fransa’nın Belçika sınırındaki Pas-de-Calais 11’inci bölgesinde yüzde 44,17 ile ilk sırada yer aldı.

Marine Le Pen’in bu sonuçla gelecek hafta gerçekleştirilecek seçimlerin ikinci turunda ilk kez milletvekili seçilmeye çok yaklaşmış oldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI