radyobir
radyobir

Fransa ile normalleşme çalışması

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu "AB ile Ocak'ta karşılıklı ziyaretler olacak; Fransa ile ilişkilerin normalleşmesi için büyükelçilerimiz çalışma yapıyor" dedi.

30 Aralık 2020 11:40 | Kategori: Dış Politika

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2020 yılı dış politika değerlendirme toplantısında şu açıklamaları yaptı:

- "Ermenistan ateşkese riayet ederse, komşularının haklarına riayet ederse ilişkiler normalleşebilir, bundan en çok Ermenistan ve halkı yararlanacaktır."

- "* Gelecek yıl Suriye'de siyasi süreç ve geri dönüşlere ağırlık vereceğiz."

- "* Kıbrıs'ta federasyon müzakereleri sonuç vermedi, 2021'de egemen eşitlik kavramını öne çıkardık."

- "* Gelecek yıl AB ile ilişkilerin daha pozitif ortamda geçmesi için biz hazırız."

- "* Reforma ağırlık veriyoruz ve buna ivme kazandıracağız, Reform Eylem Grubu toplantısını gerçekleştireceğiz."

- "* AB ile Ocak ayında karşılıklı ziyaretler olacak, Gümrük Birliği'nin modernizasyonu, Doğu Akdeniz'den vize serbestisine kadar birçok konu ele alınacak."

- "* Fransa samimi ise ilişkilerimizi normalleştirebiliriz; ama bize karşı eylem ve söylemlerine sessiz kalmamız mümkün değil."

- "* Fransa ile ilişkilerin normalleşmesi için büyükelçilerimiz bir çalışma yapıyor.."

S-400 ORTAK ÇALIŞMA GRUBU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle oluşan anlaşmazlığı gidermek için Washington'a ilettiği ortak çalışma grubu teklifinin bu sefer ABD'den geldiğini ve Türkiye'nin kabul ettiğini söyledi.

Uzmanların bu konuda görüşmeye başladığını söyleyen Çavuşoğlu, ortak çalışma grubunun ise henüz kurulmadığını belirtti.

Türkiye ile ABD birçok sebepten dolayı gergin ilişkilere sahip. Gerilim yaratan unsurlardan biri ise Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemi.

NATO üyesi Türkiye'nin Rusya'dan silah almasına karşı çıkan ABD yönetim, S-400'lerin üretimi nispeten yeni başlayan F-35 savaş uçaklarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle Türkiye'yi ortağı olduğu projeden çıkartırken, birkaç hafta önce de Savunma Sanayi Başkanlığı'na yaptırım başlattı.

Türkiye ABD'nin S-400 alımına getirdiği itirazın ardından görüş ayrılıklarının giderilmesi için uzmanların NATO nezdinde bir araya gelebileceği bir çalışma grubu kurulmasını önermiş ancak ABD buna yanaşmamıştı.

Türkiye dış politikasının yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "Daha önce teklif ettiğimiz 'gelin bir ortak çalışma grubu kuraklım' teklifinde bulunmuştuk... şimdi o teklif ABD tarafından geldi, biz tabiatıyla her zaman diyalogdan yana olduğumuz için bu teklife de evet dedik. Uzmanlar düzeyinde görüşmeler başladı" dedi.

Konuşmasının soru cevap bölümünde henüz çalışma grubunun kurulmadığını ifade ederek, "S-400 ile ilgili uzmanlar değerlendirsin demiştik... ABD yanaşmamıştı. Pompeo ile görüşmemizde bu teklifimizin devam ettiğini söyledik. ABD'liler bu konuda birlikte çalışalım dediler. Şu anda görüşmeler var, ortak çalışma grubu kurulmadı görüşmeler var" dedi.

Çavuşoğlu Türkiye-ABD ilişkilerinin bu yıl var olan sorunların gölgesinde geçtiğini, ancak ilişkilerin "daha sağlıklı" yürütülmesi için çalışmaya Türkiye'nin hazır olduğunu ve Ocak ayında başa gelecek yeni ABD yönetiminin de bu şekilde adım atacağını umduğunu ifade etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI