radyobir
radyobir

Geçmişten Günümüze Kartpostal

Kartpostallar herhangi bir zarf olmadan postalanabilme özelliğine sahip olan kalın kağıt ya da ince karton parçalarına verilen genel isimdir.

18 Ekim 2017 12:41 | Güncelleme :18 Ekim 2017 12:47 | Kategori: Yaşam

Yaygın kartpostal şekli dikdörtgen olsa da farklı şekillerde ve kesimlerde kartpostallar da uzun yıllar boyunca kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eybulunan Cooper Country bölgesinde bakır kartpostallar kullanılırken, bir dönem ahşaptan yapılmış olan kartpostal tasarımları da kullanılmıştır.

Kartpostal Kullanımı ve İlk Resmi Kartpostal

İnsanların birbirlerine kart vermeleri yaygın bir gelenek olsa da bu geleceğin bir isim bulması ve resmileşmesi 1900’lü yılların başında gerçekleşmiştir. Tarihe geçen en eski kartpostalın 1840 yılında, yazar Theodore Hook tarafından yazıldığı bilinmektedir. Hook’un gönderdiği kartpostalbir şakadan ibaret olsa da kendisi bu şakası ile beklenmedik bir şekilde tarihe geçmeyi başardı. Hook’un tasarımı elle boyanmış bir şaka tasarımıydı. Postanede çalışan işçilerin karikatürünü çizen Hook bunu şaka yapmak için postalasa da bir geleceğin başlangıcında yer almıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kartpostallar 1848 yılından sonra gönderilmeye başlandı. Bu kartpostallar gönderen kişiler tarafından yapılıyor ya da yaptırılıyordu. 1961 yılında ise Philedelphia’da ticari olarak kartpostal üretimi başladı. İngiltere’de ise fotoğrafsız kartpostallar 1870 yılında postane tarafından basılmıştır. İki boyutlu olarak basılan kartpostallar arasında küçük boyda olanların ilgi görmesi sonucunda 13mm’den daha kısa tasarımların kartpostal olarak yaygınlaşmaya başlaması da bu dönemde ortaya çıkan bir gelişme olmuştur. Görsel baskılı ilk kartpostal ise yine 1870 yılında Fransa’da basılmıştır. Léon Besnardeau tarafından Fransa-Prusya savaşı için asker eğitim kampı olan Kamp Conlie’de basılmıştır. Bahsi geçen tüm kartpostalların bilinen ilk kartpostal olduğu düşünülse de bu kartların pulları yoktu ve zarfla gönderilip gönderilmediği ise bilinmiyor.

Bilinen ilk resmi kartpostal ise Viyana’dan gönderilmiştir. 1880’li yıllarda görselli kartların sayısında artış oldu. Eyfel Kulesi gibi ironik yapıların görüntülerini içeren kartlar bir anda popülerleşmeye başladı. Bir dönem kartpostallarda nü görseller bile kullanıldı. Bu kartpostalların Fransada üretildiği bilinmektedir. 1890’lı yıların sonu ve 1900’lü yılların başında ise kartpostalların altın çağı başladı.

Geçmişten Günümüze Kartpostal Üretiminde Kullanılan Malzemeler

Bakır levhalar ve ahşap kartlar geçmiş dönemlerde az da olsa karşılaşılan kartpostalların materyalleri olmuştur. 1930 ila 1960 yılları arasında Amerika’da keten kartpostallar üretilmiştir. Bu kartpostallar ketenden üretilmese de yüksek kumaş içeriğine sahip bir kartondan üretildikleri için "keten” olarak adlandırılmışlardır. Baskı teknikleri geliştikçe kartpostal basımı da bu gelişime ayak uydurdu. Canlı renkler, kabartmalı ve parlak kağıtlar kartpostal tasarımlarında kullanılmaya başlandı. 1940’lı yılların sonlarında ise insan eli ile üretilen kartpostallar tükenerek yerini baskılara bırakmaya başladı.

Günümüzde Kartpostallar

Baskı teknikleri ve teknolojinin gelişmesi kartpostalların altın çağını yaşatsa da yine bu çağın kapanışının nedeni teknoloji olmuştur. 3 boyutlu tasarımlar, müzikli kartlar 1980’li ve 1990’lı yıllarda oldukça popüler olsa da cep telefonlarının iletişim alışkanlıklarını değiştirmesi kartpostalların hatıralar arasında yer almasına neden olmuştur. Teknolojiye ayak uydurmaya çalışırken gelişen ve değişen kart tasarımları bu sürecin sonunda artık sadece özel günlerde hediyelere eşlik eden kartlar haline gelmiştir. Günümüzde kartpostal geleceğini sürdürmeye çalışan insanlar olsa da artık zarfsız gönderilen kartları görmek neredeyse imkansız hale geldi. İletişim teknolojilerine yenik düşen kartpostallar, geçmişe hoş bir selam göndermek isteyenler; emek verilen hediyelere değer verenler ve şüphesiz hayatının bir döneminde kartpostalgönderen insanlar tarafından hala tercih edilseler de bu tercihler artık minimum düzeyde yapıldığı için eski zamanlardaki gibi göz alıcı kartpostal tasarımlarını görmek mümkün olmuyor.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI