radyobir
radyobir

Gençler seçim sonuçlarını nasıl etkiler?

ABD'de terör saldırısından ekonomik krizlere, kutuplaşmış siyasetten pandemiye çok sayıda önemli gelişmeye tanık olan genç seçmenler Kasım ayındaki başkanlık seçim sonuçlarını nasıl etkiler? Uzmanlara göre, bu kitlenin sandığa gitme oranı belirleyici unsurlardan biri olabilir.

25 Ekim 2020 10:08 | Kategori: Dünya

ABD’de siyah George Floyd’un gözaltına alınırken ölümü dahil olmak üzere, son aylarda yaşanan protestolarda gençler sokakları doldurmuştu. Peki gençlerin protestolara ilgisi sandığa da yansır mı? ABD’de bugüne kadar 30 yaşın altındaki seçmenlerin sandığa gitme oranı 30 yaş üstü seçmene kıyasla daha düşüktü. Ancak 2018 Kongre seçimlerinde, 18-29 yaş arasındaki seçmende son 25 yılın en yüksek katılım oranı gözlemlendi.

2020 seçiminde, gençlerin siyasetle daha fazla ilgilendiklerine ve bu durumun Trump’la Biden arasındaki yarışın yanısıra, Kongre’deki siyasi kontrol gibi başka dinamikleri de etkileyebileceğine ilişkin işaretler var.

ABD’de genç nüfusun seçime katılma oranı 2008’de %51, 2012’de %45, 2016’da %46’ydı. 2016’da sandığa giden genç seçmenin % 55’i Hillary Clinton’a; % 37’si Donald Trump’a oy verdi. Geri kalan % 8’i ya üçüncü parti adayına oy verdi ya da yalnızca Kongre seçimi için oy kullandı. 2016’da genç seçmen, siyasi partilerin ön seçimlerinden genel seçime kadar tüm sürece katıldı. Ancak ne Demokrat ne de Cumhuriyetçi Parti’de genç seçmenin desteklediği aday başkanlık seçimini kazanabildi. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, genç seçmenin yalnızca üçte birinin oyunu almasına rağmen seçimin galibi oldu.

Uzmanlar, 2020 seçimininse büyük bir demografik değişimin ortasında gerçekleşeceğine dikkat çekiyor.

Bu seçimlerde oy kullanma hakkına sahip 18-29 yaş arası 47 milyon seçmen var. Bunların 15 milyonu en son başkanlık seçiminden sonra 18 yaşına basanlar. Yani Kasım ayında ilk kez oy kullanacak olanlar. Bu gençlerin sandıktaki tercihi önem taşıyor.

Seçimin çekişmeli geçmesinin beklendiği 10 eyalette, 30 yaş altı seçmen, nüfusun yaklaşık yüzde 17’sini oluşturuyor.

VOA Türkçe’ye konuşan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Lindsey Laubry, başkanlık seçimlerinde ilk kez oy kullanacak seçmenlerden. Oy pusulası postada gecikebilir diye memleketi Ohio’ya giderek oyunu kullanmış.

Laubry, "Genç seçmenlerin söyleyecek çok sözü var. Benim eve gidip erken oy kullanma imkanım oldu. Birçok arkadaşım posta yoluyla oy kullanmak için pusulalarını Temmuz ayında talep etti, pusulaları yeni geldi. Benimki zamanında gelmez diye endişe ettim. Eve gidip oyumu bizzat kullanmak istedim” diyor.

George Mason University Öğrencisi öğrencisi Mukheyra Khan "Seçeceğimiz liderlerin kararları önümüzdeki 5, 10 hatta 20 yılımızı etkileyecek. Sizi doğrudan etkilemese bile, komşunuzu, çevrenizi etkileyecek. Genç neslin bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Erken oy verme özellikle bizim gibi dersi olan öğrenciler için çok iyi oldu. Herkes iyice araştırmasını yapsın ve oyunu kullansın” sözleriyle ifade ediyor düşüncelerini.

Göçmen bir aileden gelen 18 yaşındaki Jasbi Bishwakarma, oy kullanmanın önemli bir sorumluluk olduğunu, risk almamak için de sandığa giderek oy kullanacağını söylüyor: "Bir kadın olarak haklarımızın korunması gerektiğini ve bu hakların tehlikede olduğunu düşünüyorum. En büyük kaygım düşüncelerimin ciddiye alınmaması. Ben sandığa giderek oy kullanacağım. Oyumun sayıldığından emin olmak istiyorum.”



Peki genç seçmen için hangi konular öne çıkıyor? Bu sorunun cevabı genç seçmenin etnik kökenine göre değişebiliyor. Siyah genç seçmen için ırkçılık ve ayrımcılık en önemli konu. Çevre ve erişilebilir sağlık sigortası Kasım’daki seçimlerde genç seçmenin en çok ilgilendiği konular. Pandeminin ardından normale dönülmesi de üst sıralarda.

Genç öğrenci Talha Huda'ya göre ise başkanın yönetim şekli en önemli unsur: "En büyük önceliğim bir başkanın nasıl davranması gerektiği konusu. Başkan ABD’yi temsil ediyor. İyi eğitimli olmalı. Corona virüsü salgını bunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Posta yoluyla oylarımızı kullandık, ailemle birlikte göndereceğiz.”

VOA’ye konuşan Medeni Hakları Öğrenme ve Katılıma İlişkin Bilgi ve Araştırma Merkezi (CIRCLE) direktörlerinden Abby Kiesa, genç seçmenlerin kimi desteklediği konusunda ırk ve cinsiyet açısından bakıldığında büyük farklılıklar olduğunu söylüyor.

Forbes’un anketine göre, 30 yaşın altındaki siyah seçmenlerin yüzde 70’i Joe Biden’a destek veriyor. Öncelikli konu ırkçılık.

Geçtiğimiz yaz yapılan Gallup anketine göre, siyah Amerikalılar’ın yalnızca yüzde 18’i bir polis memuruyla karşı karşıya geldiklerinde olumlu bir diyalog yaşayacaklarından emin. Beyazlarınsa yüzde 56’sı bu görüşte.

Ailesi Hint göçmeni olan ve 2016’da başkanlık 2018’de de Kongre seçimlerinde oy kullanan 22 yaşındaki Sehej Johar, Amerikan değerlerinin tehlikede olduğu görüşünde: "11 Eylül’den sonra ABD’deki Sih toplumu çok şey yaşadı. Irkçılığın ne olduğunu öğrendim. Trump’ın seçilmesi ırkçı grupları cesaretlendirdi. Joe Biden’ı çok sevdiğimden değil. Bu seçim artık bir değerler meselesi. Dünyada alay konusu olduk. Bu seçimde daha fazla sayıda genç seçmenin oy kullanacağını düşünüyorum. Çok kutuplaştık. Demokrasinin işlemesi için kendimizi tek bir ulus olarak görmemiz gerekiyor. Bana kalırsa bunu başarma sürecindeyiz.”

ABD’li genç seçmenlerin yüzde 83’ü gençlerin ülkeyi değiştirebilecek güce sahip olduğunu, yüzde 60’ı bir harekete destek verdiklerini, yüzde 79’u Corona virüsü pandemisinin siyasetin günlük yaşamı etkilediğinin farkına varmalarını sağladığını belirtiyor.

Gençlerin yüzde 27’si bir gösteri ya da yürüyüşe katıldığını belirtiyor. Bu oran 2016’da yüzde 5’ti.

18 yaşındaki üniversite öğrencisi Lindsey, ABD’de yaşanan gösterileri ve pandemiyi gündeme getirerek ayrımcılık karşıtı hareketlerle sağlık konusunu öne çıkarıyor: "Bizim görüşlerimiz önemli değilmiş gibi kenara itildi. Şimdi March for Our Lives ve Black Lives Matter gibi hareketlere gençlerin destek verdiğini görüyoruz. Pandemi döneminde sağlık meselesi daha da önem kazandı. Bernie Sanders’ın sağlık planına destek versem de, Joe Biden’ın planının herkesin sağlık hizmetine erişiminin sağlanmasına bizi yaklaştıracağını düşünüyorum.”

ABD’de gençleri sandığa gitmeye teşvik için çalışan ve kar amacı gütmeyen Campus Vote Project’in Michigan sorumlusu Hira Khan, gençlerin siyasete ilgi duymadığının yanlış bir algı olduğunu söylüyor: "Gençlerin siyasetle ilgilenmediği algısı yanlış. Gençlerin tutkuyla ilgilendikleri birçok konu var. Sağlık hizmetleri, eğitim ve göçmen konuları bunların başında geliyor. Bu konular onları oy kullanmaya itiyor.”

Medeni Hakları Öğrenme ve Katılıma İlişkin Bilgi ve Araştırma Merkezi’nin (CIRCLE) verilerine göre, gençlerin yüzde 58’i Biden’a, yüzde 24’ü Trump’a destek veriyor. Yüzde 18’i bir başka adaya oy vermek istediğini söylüyor. Asya kökenli gençlerin yüzde 78’i; siyah gençlerin yüzde 73’ü Joe Biden’a destek verdiğini söylüyor. Trump’a destek veren gençlerin yüzde 72’si beyaz.

Uzmanlar, 2020’de oy kullanacağını belirten genç seçmenlerin kaçının gerçekten oy kullanacağının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI