radyobir
radyobir

Georgia'dan Senato için destek istedi

ABD'de 20 Ocak günü başkanlık görevini devralacak olan Joe Biden, Seçiciler Kurulu üyelerinin dün yapılan oylamada başkanlığını resmen onaylamasının ardından bugün Georgia eyaletine gitti.

16 Aralık 2020 11:24 | Kategori: Dünya

Biden, Georgia’ya gitmek üzere Delaware eyaletinden ayrıldığı sırada gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi Senato lideri Mitch McConnell ile telefonda konuştuğunu belirtti. Biden, kısa süre içinde yüz yüze görüşmeye karar verdiklerini kaydetti.

Biden, ‘‘Birçok konuda görüş ayrılıklarımız olsa da birlikte çalışabileceğimiz konular var. Mümkün olduğunca erken bir araya gelmeye karar verdik’’ diye konuştu.

Biden, McConnell’la konuşmasından birkaç saat sonra Georgialılar’dan 5 Ocak’taki Senato yarışında iki Demokrat adaya oy vererek McConnel’ı çoğunluk lideri olan görevinden uzaklaştırmalarını istedi.

Biden, Senato seçimlerinde Cumhuriyetçiler’in kazanmasına izin vermenin siyasi hedeflerini hayata geçirmesine engel olacağını hatırlattı.

Atlanta’da kalabalığın Corona virüsü salgını nedeniyle araçlarıyla katıldığı bir mitingde konuşan Biden, "Sadece 'hayır' değil, 'evet' demeyi de bilen iki senatöre oy vermeye hazır mısınız?” diye sordu.

Biden, Corona virüsü yardım paketinin kabul edilmesi, testlerin ve aşı dağıtımının kaynak bulması, eyalet ve yerel yönetimlerin yardım alması, iklim değişikliği ve cezai adalet konusunda atılacak adımlar için Senato’da Demokratlar’ın çoğunlukta olmasının önemine vurgu yaptı.

Cumhuriyetçi Senato adaylarını eleştirdi

Senato’da çoğunluğu hangi partinin elde edeceği 5 Ocak’ta eyalette yapılacak ikinci tur Senato seçimine bağlı. Biden, eyaletin iki Demokrat Senato adayına destek oluyor.

Eyaletteki ikinci tur seçime Cumhuriyetçi Senatörler David Perdue ve Kelly Loeffler, Demokrat adaylar Jon Ossoff ve Raphael Warnock katılıyor.

Cumhuriyetçiler iki adaylarının kazanması durumunda Senato’da çoğunluğu koruyacak. Bu durumda Biden’ın politika hedeflerini gerçekleştirmesi ve Corona virüsü, ekonomi ve iklim değişikliği gibi konularda istediği yasa tasarılarını Kongre’den geçirmesi zorlaşacak.

Seçilmiş başkan ayrıca Cumhuriyetçi Senato adayları Loeffler ve Perdue’yu Georgia’daki seçim sonuçlarını geçersiz kılmak için Teksas tarafından açılan ve Başkan Trump tarafından desteklenen bir davaya sahip çıkmakla da eleştirdi. Anayasa Mahkemesi davayı geçtiğimiz Cuma günü reddetmişti.

Biden iki Cumhuriyetçi Senato adayı için "Neredeyse 5 milyon Georgialı’nın oylarını geçersiz kılmayı tamamen desteklediler. Belki de kendilerini Teksas eyaletini temsil ediyor sanıyorlar. Teksas’ın iddiasını destekleyecekseniz belki de Georgia’da değil Teksas’ta yarışmalısınız” sözlerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI