radyobir
radyobir

Gerginlik zirvede!..

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 7 - 8 Temmuz tarihlerinde G-20 Zirvesi için Hamburg'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türklerle bir araya gelmesine izin verilmeyeceğini, böyle bir etkinliğin mümkün olmadığını söyledi. Alman siyasetçilerin açıklamalarına Ankara sert tepki gösterdi.

30 Haziran 2017 08:09 | Kategori: Dış Politika

Almanya’da koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel 7 - 8 Temmuz tarihlerinde G-20 zirvesi için Hamburg’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türklere hitaben konuşma yapması için kendilerine başvuru geldiğini ancak bunun mümkün olmayacağını Ankara’ya bildireceklerini kaydetti.

Gabriel, dün Rusya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Şu anda bu tür etkinliklerin yapılması akıllıca değil. Siyasi ortam da buna uygun değil. Hükümette görüş birliği var. Türkiye’ye, bu etkinliğin Almanya’da mümkün olamayacağı konusunda emin olduğumuzu bildiriyoruz. Anayasa’ya göre de bunu yapabiliriz” dedi. Erdoğan’nın Almanya’da etkinlik düzenlemesine izin vermeyeceklerini belirten Gabriel, "İç siyasetteki çekişmelerin kasıtlı olarak halkımıza taşınmasını istemiyoruz. Bizim için Türkler toplumumuzun bir parçası” dedi. Federal Hükümetin Basın Sözcüsü Steffen Seibert de Spiegel’e yaptığı açıklamada "Bakan Gabriel’in söylediklerini Başbakan da onayladı. Federal Hükümet’in tutumu budur” diye konuştu. Almanya’da eylülde yapılacak seçimlerde SPD’nin Başbakan adayı olan Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz ise Bild’e yaptığı açıklamada "Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemesini istemiyoruz” dedi.

KESİNLEŞEN MADDE YOK

Almanya’dan bu açıklamalar gelirken Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’e açıklama yapan bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi "Açıklamaları biz de dikkatle izliyoruz. Programda henüz halka hitap şeklinde bir madde bulunmuyor. Böyle bir davet var, ama şu anda Cumhurbaşkanımızın G-20 Zirvesi’ndeki ve o çerçevedeki temasları dışında kesinleşen bir madde yok” dedi.
Alınan bilgiye göre, Erdoğan’ın Almanya’da Türk toplumuna hitap etmesi için Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığın dün itibariyle resmi bir başvuruda bulunmuş değil. Ancak Ankara, Almanya’da bazı Türk kuruluşlarının yaptığı girişim ve hazırlıklardan haberdar. Türk kaynaklar, Almanya’da seçimler nedeniyle Türkiye’nin iç siyasi malzeme yapılmasının üzüntüyle izlendiğini, Alman makamlarının bu tutumlarında ülkede bulunan FETÖ mensuplarının da etkili olduğunu savundu.

İZİN HÜKÜMETİN YETKİSİNDE

Yabancı ülke devlet başkanlarının ve liderlerinin Almanya’da konuşma yapabilmeleri Federal Hükümet’in yetkisinde. Başbakan Binali Yıldırım’ın şubat ayında Oberhausen kentinde yaptığı konuşmayı engellemek için bir kişi yerel mahkemeye başvurmuştu. Yerel mahkeme de topu Anayasa Mahkemesi’ne atmıştı. Konuyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi mart ayında bu konunun Federal Hükümet’in yetkisinde olduğuna karar vermişti.

ALMANYA GENEL YASAĞI GÜNDEMİNE ALDI

Alman federal hükümeti, 24 Eylül’de yapılacak federal seçimlere kadar ülke liderlerinin ve politikacılarının Almanya’da konuşma yapmalarına genel bir yasak getirmeyi gündemine aldı. Hükümet sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a değil diğer ülke liderlerine de Almanya’da etkinlik düzenlemeyi yasaklamayı planlıyor. Ancak alınması düşünülen yasak kararı Avrupa Birliği (AB) üye ülke liderlerini kapsamayacak. AB liderleri dilerlerse etkinlik düzenleyebilecek. Yasak konusunu Başbakan Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in kendi aralarında konuştuğu da ortaya çıktı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI