radyobir
radyobir

Göçmen akını olasılığı New York'u alarma geçirdi

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde yürürlüğe giren ve sınır güvenliği yetkililerine, gerekli yasal değerlendirmeye gerek kalmadan sığınmacıları sınır dışı etme yetkisi veren, ''42. Madde'' olarak bilinen yasanın temyiz mahkemesinde iptali kararı, iltica talebiyle ABD'ye sığınanların ilk durağı olan Teksas eyaletine bağlı El Paso kentinde dün olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu.

20 Aralık 2022 09:05 | Kategori: ABD

Çarşamba günü yürürlükten tamamen kaldırılacak olan 42. madde, New York’ta daha önce mülteciler nedeniyle kentte "olağan üstü hal” ilan eden yetkililer arasında da endişe yaratıyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, kentin yeni bir yoğun mülteci akınıyla karşı karşıya kalacağını belirterek federal yönetimden mali destek istedi.

Geçen Ekim ayında kentte bu nedenle olağanüstü durum ilan eden New York Belediye Başkanı Adams, geçen hafta kentteki sığınmacı sayısının 30 bin kişiyi aştığı açıklamıştı.

Adams, New York’un giderek artan sığınmacı sayısı yüzünden çok zor durumda olduğunu, belediye bütçesinin bu yüzden açık verdiğini, kentteki mülteciler için acilen bir milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Mali destek talebini Biden yönetimine ileten Adams, 42. maddenin olası iptaliyle kentteki göçmen sayısının katlanarak artacağı endişesi taşıdığını kaydetti. Adams, Federal Acil Durum Yönetim İdaresi’nden (FEMA) acil yardım yapmasını talep etmişti.



"Kongre’de ne Cumhuriyetçiler ne de Demokratlar parmaklarını oynattı”

Adams, New York Belediye Meclisi üyelerine gönderdiği mektupta, eyalet ve federal yetkilileri, 42. maddenin iptalinden sonra kente akın etmesi beklenen göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için ek kaynak taleplerini görmezden gelmekle suçladı.

Adams, tüm yardım taleplerine hiçbir şekilde geriye dönüşün olmadığını belirterek, "Kongre'deki pek çok kişi hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar acil yardım talebimiz için parmağını bile oynatmadı. Bu durum böyle devam edemez "dedi.

"New Yorklular’ın bel bağladığı programlara son verebiliriz”

New York Belediye Başkanı Adams, Vali Kathy Hochul ve Başkan Joe Biden'ı, kentin yeni göç dalgasına karşı verdiği mücadelesine destek vermeleri çağrısında bulundu.

42. maddenin sona ermesine sadece birkaç gün kala acil yardım ihtiyaç duyduklarını belirten Adams, ”Şimdiye kadar kente rutin olarak gönderilen sığınmacılara ek olarak haftada en az bin sığınmacı daha New York’a gelecek. Evsizleri yerleştirdiğimiz barınaklar tamamen dolu. Paramız yok, sığınmacılara hizmet verecek personelimiz yok, onları barındıracak yerimiz yok. Gerçeği söylemek gerekirse yeterli önlemler yakında alınmazsa, New Yorklular’ın temel ihtiyaçları için bel bağladığı programları kesmek veya kısıtlamak zorunda kalabiliriz” dedi.

New York yasalarına göre yasal statüleri her ne olursa olsun kentte yaşayan, ihtiyacı olan herkese barınma, sağlık, eğitim ve gıda gibi birçok temel ihtiyaçlarını sağlanma güvencesi verilmesi, ülkeye Meksika sınırından geçenlerin çoğunu New York’a yönlendirdi.

Meksika sınırını yasadışı geçtikten sonra tutuklanıp, iltica talebinde bulunarak Arizona ve Teksas eyaletlerindeki göçmen tutukevlerine konulan mülteciler, bir haftayla 45 gün arasındaki sürede salıverildikten sonra hem kendi olanakları hem de Arizona ve Teksas eyaletlerinin sağladığı otobüslerle New York’a geldiler.

İlk başlarda kente yaşanan akın, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve kent sakinleri tarafından güçlü bir şekilde hoş bir karşılamaya dönüşse de, New York’a gelen otobüs sayısının hızla artması yetkilileri yeni önlemler almaya yönlendirdi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams ile Arizona ve Teksas valileri arasında ilticacı göçmenler yüzünden sert tartışmalar yaşandı.

Bu göçmenlerin barınması için önce evsizlerin yaşadığı barınaklar sağlandı. Bir süre sonra evsiz barınaklarında yaşayan göçmen sayısı 21 bin kişiye ulaştı.

Evsiz barınaklarına sığmayan göçmenler belediyenin kentin turistik merkezleri dahil pahalı fiyatlarla kiralanan otellere yerleştirilmeye başlandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI