radyobir
radyobir

Göçmen kriziyle birlikte, Rusya ve NATO'nun endişesi artıyor

Avrupa Birliği (AB), dün Belarus'u Polonya sınırına göçmenleri iterek "hibrit saldırı" düzenlemekle suçladı.

11 Kasım 2021 10:24 | Güncelleme :11 Kasım 2021 10:35 | Kategori: Avrupa

Asya ve Ortadoğu'dan gelen yüzlerce göçmen Belarus'un Polonya sınırında günlerce dondurucu soğukta kamp yaptıktan sonra bu hafta sınırdaki dikenli telleri aşmak suretiyle Polonya'ya geçmeye çalışırken, Polonyalı sınır güvenlik birimleri yasa dışı geçiş yapanları engellemişti.

Göçmen krizi nedeniyle Avrupa Birliği'ni (AB) suçlayarak, AB'nin kendi insani değerlerini koruma konusunda başarısızlığa uğradığını belirten Rusya, yakın müttefiki Belarus ile dayanışma sergilemek için Belarus hava sahasına nükleer silah taşıma kabiliyetine sahip iki stratejik bombardıman uçağı gönderdi.

NATO ülkelerinden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Polonya NATO üyesi müttefikleriyle basına kapalı bir toplantı yaptı; bu toplantıda müttefikleri Polonya'ya destek güvencesi verdi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, tansiyonun düşürülmesi ve "dayanılmaz" krizin çözülmesi için devletlere çağrı yaptı.

Bachelet, "Yüzlerce erkek, kadın ve çocuğun yeterli barınak, gıda, su ve tıbbi bakım olmadan dondurucu havada bir gece daha geçirmek zorunda bırakılmamaları gerekir" dedi.

İnsan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle hali hazırda Belarus'a birçok kez yaptırımda bulunmuş olan AB, göçmen krizi konusunda Belarus'u suçladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB sınırlarımızda vahşi bir hibrit saldırıyla karşılaşmaktayız. Belarus kötü niyetli ve şok edici bir şekilde göçmenlerin sıkıntılarını silah olarak kullanıyor" dedi.

AB'nin 27 büyükelçisi Belarus'a yeni yaptırım getirmenin hukuki zemini konusunda anlaştı. Belarus dışişleri bakanı ve hava yollarını da kapsayan 30 kadar kişiye ve kuruma yönelik yaptırımlar haftaya açıklanabilir.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise göçmen krizi konusunda AB'yi suçladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI