radyobir
radyobir

"Göçmenleeeer" tiyatroseverlerle buluştu!

Usta oyuncu Genco Erkal'ın belgesel tiyatro formunda tasarladığı yeni oyunu "Göçmenleeeer", 24 Kasım Cuma akşamı Kenter Tiyatrosu'nda gerçekleşen özel bir gösterimde tiyatroseverlerle buluştu.

27 Kasım 2017 15:06 | Kategori: Kültür & Sanat

Matei Visniec’in kaleme aldığı, Genco Erkal’ın yönettiği ve Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin ve Yiğit Yarar ile birlikte rol aldığı "Göçmenleeeer”; Büşra Develi, Burak Deniz, Fazıl Say, Tülay Günal, Leman Sam, Şebnem Özinal, Altan Erkekli, Sevinç Erbulak, Füsun Erbulak, Zara, Mahir Günşiray, Ataol Behramoğlu, Emin Fındıkoğlu, Deniz Gökçer, Gülriz Sururi, Ayşen İnci, Şaylan Akmen,  Nurettin Şen,Tuncer Cücenoğlu gibi isimlerin katıldığı özel gösterimde izleyenleri derinden etkiledi.

Dostlar Tiyatrosu tarafından sahneye konan ve mültecilerin, gözümüzün önünde cereyan eden hayatta kalma mücadelelerini gerçekçi, bazen de absürd bir dille sahneye taşıyan "Göçmenleeeer”, 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nin hemen ardından 24 Kasım 2017, Cuma akşamı Kenter Tiyatrosu’nda sahnelendi.
Asya’nın, Afrika’nın yoksulları denizde boğulmayı, tel örgülere takılıp ölmeyi göze alarak çoluk-çocuk, kadın-erkek demeden savaştan, sefaletten kaçıp cennet bildikleri Avrupa’ya koşuyorlar. Avrupa’nın içinde bulunduğu büyük ahlaki ikilemi düşündürmeyi amaçlayan "Göçmenleeeer”; insanın, kaderin zalim gücüyle karşı karşıya geldiği, Antik Yunan tiyatrosuna özgü bu insanlık trajedisini sahneye taşıyor."Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak bir şey yoktur”diyen "Göçmenleeeer”; gezegenin bu en çok kanayan yarasının her bir boyutunu fragman fragman ele alarak durumun bir fotoğrafını çekiyor.

Oyunun, Fransa’da kendisi de göçmen olarak yaşayan Rumen asıllı yazarı Matei Visniec, aynı zamanda bir gazeteci. Radio France Internationale’deki görevi kapsamında göçmenlerin, mültecilerin sorunlarıyla iç içe yaşayan Visniec "Göçmenleeeer”i; "Tiyatro bu konuların tartışılacağı bir ortam olabilir mi?” sorusundan yola çıkarak kaleme alıyor. Oyun şimdilik tamamlanarak sahneye taşınsa da yazar, sorun çözülmedikçe, ne kadar yazılırsa yazılsın oyunun eksik kalacağına inanıyor.

Video sanatının zenginliklerinden beslenerek çağımızın en can alıcı sorunlarından birine özgün bir anlatım dili oluşturan "Göçmenleeeer”, hem tasarım dili hem de söylemiyle seyirciyi de işin içine dahil ediyor. Matei Visniec imzalı, gerçekçi ve yer yer absürd tınılı oyun, Zeynep Irgat ve Osman Senemoğlu tarafından Türkçeleştirildi. Yönetmenliğini ve dramaturjisini Genco Erkal’ın üstlendiği "Göçmenleeeer”in sahne ve kostüm tasarımı Claude Leon’ın, video ve ses tasarımı Ümit Kıvanç’ın, müzikleri Nâzım Çınar’ın, ışık tasarımı Hakan Özipek’in, fotoğrafları ise Burcu Yetiş’in imzasını taşıyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI