radyobir
radyobir

Görüşmeler yeniden başladı

Enosis krizi sonucu ara verilen Kıbrıs Müzakereleri yeniden başladı.

12 Nisan 2017 07:56 | Kategori: Dış Politika

KKTC ile Güney Rum Yönetimi arasında "enosis krizi" sonrası müzakerelere ara verilmişti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Rum Yönetimi lideri Anastasiadis ile görüşmesinin ardından "Kıbrıs Müzakereleri"nin yeniden başlanılacağı bildirildi. Görüşmede 4 yeni randevu belirlendi; müzakerecilerin yarından itibaren görüşmelere başlaması kararlaştırıldı. Rum Liderle, 16 Şubat’tan sonra ilk kez görüştüklerine işaret eden Akıncı, önlerindeki dönemi programlamaya çalıştıklarını söyledi. Akıncı, Rum Lider Anastasiadis ile görüşmesi sonrası, Cumhurbaşkanlığı’nda açıklama yaptı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, doğal gaz kazıları ve Güney’deki başkanlık seçimleri nedeniyle Temmuz’a kadar doğal bir takvim bulunduğunu söyledi. "Tüm konsantrasyonu buraya verirsek, Temmuz’a kadar sonuç almamak için neden yok. Bir konuyu alıp onun etrafında dolanma dönemi artık bitmeli ”diyen Akıncı, bu noktada BM’nin köprü kurucu öneriler ve mekik diplomasisi ile önemli bir rol üstlenebileceğini vurguladı. 

Resmi olmasa da doğal bir takvimin söz konusu olduğunu vurgulayan Akıncı, 50 yıllık sürecin daha da uzamasının kimseye yaramadığını, herkesin usanıp bıktığını, sonuç alınmasını istediğini kaydetti. Önlerindeki 1-2 ayın önemine vurgu yapan Akıncı, Güney Kıbrıs’ın Temmuz’da sondaj çalışmalarına başlayacağına işaret etti. 2014’te yaşananları hatırlatan Akıncı, "Bu konunun uyarısını da bugün yaptım. Bu alanın işbirliği alanı olmasını istiyoruz. Bu da ancak çözümle olabilir. Bu yeni gerginliklere neden olmamalı. Bu yüzden Temmuz’a kadar süreç çok önemli” dedi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ın Şubat’taki başkanlık seçimleri havasına şimdiden girdiğini, haliyle takvim yok dense de ortaya doğal takvim çıktığını anlattı. BM’nin yeni dönemdeki rolüne de vurgu yapan Akıncı, "BM’den hakemlik ya da yazılı öneri istemediklerini, BM’nin istendiği zaman yardıma hazır olduğunu, tarafların masa başında konuşulanları tek tek ekle alıp sadece o konu etrafında dolanarak bir yere varmaları şansı da kalmamıştır” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI