radyobir
radyobir

Göz muayenesiyle Alzheimer'ın teşhisi

İskoçya'daki Dundee Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı göz muayenesiyle Alzheimer hastalığının erken teşhisinin mümkün olup olmadığı üzerine çalışma yapacak.

28 Ekim 2014 09:51 | Kategori: Sağlık

Bilgisayar bölümünden bir ekibin Edinburg Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte 2015 Nisan'ında başlayıp üç yıl süreyle yürüteceği çalışmaya 1,1 milyon sterlin ayrıldı.
Bazı veriler, gözdeki kan damarlarında meydana gelen değişikliklerin, beyin kanaması, kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor.
Araştırma ekibi bu değişikliklerin aynı zamanda Alzheimer'ın "erken belirtileri" olup olmadığını inceleyecek. Yeni çalışmada özel olarak geliştirilen bir bilgisayar yazılımı kullanılarak gözün yüksek çözünürlüklü görüntüleri tahlil edilecek.
Ekip ayrıca mevcut yazılımı daha ileri düzeyde geliştirecek ve göz damarlarındaki değişikliklerle Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki olup olamayacağını, Ninewells hastanesinde depolanan tıbbi verilere dayanarak araştıracak.
Araştırma heyetinin başında Bilgisayar Fakültesi'nden işlemsel görme profesörü Emanuele Trucco yer alıyor.
Prof. Trucco, "Pahalı olmayan bir cihazla insanın gözlerinin içine bakıp bunama tehlikesi olabileceğini keşfedebiliyorsanız, bu çok ilginç olabilir. Müdahale olmaksızın erken uyarı yapılabilir. Hatta farklı bunama türleri arasındaki ayrımları belirleme imkanı da olabilir" dedi.
Projenin başkanı Prof. Philip Nelson, "İngiltere önümüzdeki yıllarda önemli bir sorunla karşı karşıya. Yaşlanan bir nüfusumuz var ve bunama hastalığından muzdarip insanların sayısı da büyük olasılıkla artacak. Bu araştırma bunamayı teşhis etmemizi, anlamamızı ve hastalığın çizgisini izleyebilmemizi daha ileri düzeye taşıyacak" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI