radyobir
radyobir

Gözler T.C. Merkez Bankası'nda...

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faizleri artırmasının ardından gözler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrildi. Bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplanacak. Ağustos ayında yayımlanan sadeleştirme politikasında Merkez Bankası, faizde sadeleşme ve yeni adımlar için FED'i bekleyeceğini duyurmuştu. Şimdi Merkez Bankası'nın faizi artırıp artırmayacağı, pas mı geçeceği belli olacak. Analistler, Para Politikası Kurulu'nda politika faizinde 25 ile 50 baz puanlık artış bekliyor.

22 Aralık 2015 06:54 | Kategori: Ekonomi

Piyasa uzmanları Para Politikası Kurulu’nun bugün yapılacak toplantısını "kritik” olarak nitelerken, yapılacak faiz artışının "teknik bir düzeltme” olacağını dile getirdiler. Yapılacak artışın piyasada normal bir faiz artışı gibi yorumlanmayacağını kaydeden uzmanlar, zaten şu anda faizin yüzde 8.5-9’larda seyrettiğine dikkat çektiler. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokalı, "PPK’dan çıkacak faiz artışı gerçek faiz artışı olmayacak. Normalde PPK faiz artırdığında piyasa göstergelerine yansıması beklenirdi. Ancak politika faizinde yapılacak artırım teknik düzeltme olacak” dedi.

HİÇ BİR ŞEY YAPMAZSA

Para Politikası Kurulu bugün eğer hiçbir şey yapmazsa ya da politika faizinde 25 baz puan artış yaparsa piyasaların kur kanadı başta olmak üzere tepki vermesi bekleniyor. Piyasa uzmanları, "Eğer PPK’dan hiçbir karar çıkmazsa, zamana yayılan olumsuz bir görünüm olacak” yorumunu yaptılar. Teknik bir ayarlamama olmamasının Merkez Bankası’nın ağustos ayında açıkladığı sadeleştirme politikasına geçilmemiş olduğunu ve Türkiye’nin kriz döneminde kaldığı görünümünü vereceğini dile getiren uzmanlar, faizlerde de hangisinin doğru gösterge olduğuna ilişkin kafa karışıklığının devam edeceğini söylediler. Yine 25 baz puanlık bir artışın benzer yorumlara neden olacağı ve Merkez Bankası’nın hiçbir şey yapmamış gibi kabul göreceği ifade edildi. Bazı uzmanlar ise 25 baz puan artışla birlikte Merkez Bankası’nın bir yön çözmesi halinde piyasanın bunu tolere edeceğini söyledi. Ekonomist Haluk Bürükcekçi, Merkez Bankası’nın normaleşme politikasında açıkca FED demediğini ama piyasanın öyle okuduğunu belirterek, faiz artışına yönelik bir beklenti oluştuğunu, hiç bir adım atılmaması halinde Merkez Bankası’nın çok eleştiri alacağını kaydetti. 25 baz puanlık artışta ise sonrası için ne diyeceğinin önemli hale geleceğini ifade eden Bürümcekçi, "Sonrası için adımların ne olacağı yönünde açıklama gelirse, 25 baz puan tolere edilir. 25 puan yapıp sonraki süreç belirsiz kalırsa sıkıntı olur” diye konuştu. Bürümcekçi, FED’in artıştan sonra kendi görüşünü verdiğini hatırlatarak, Merkez Bankası’nın da vermesi gerektiğini ifade etti.

50 BAZ PUAN OLURSA

Piyasada aslında PPK’nın 100 baz puan artışa gitmesi yönünde bir beklenti olduğunu belirten piyasa uzmanları, FED’in faiz artışına başladığını ama bunun her ay olmayacağını, en yakın artışın 2016 yılının mart ayında gündeme geleceğini söylediler. Bu durumda Merkez Bankası’nın mart ayına kadar süresi olduğunu, parça parça faiz artışını tercih edeceğinin tahmin edildiğini kaydeden uzmanlar, bu nedenle bugün kü PPK’da 50 baz puanlık bir artışın daha büyük ihtimal olduğunu söylediler.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI