radyobir
radyobir

Grip kalp krizine neden olur mu?

Mevsimsel grip, halihazırda kalp hastalığı riski taşıyan kişilerde kalp krizini tetikleyebilir

31 Ekim 2020 10:38 | Kategori: Sağlık

PEKİ NEDEN?


Grip ateşe neden olur ve bu da kalbinizin daha hızlı atmasına neden olur (oksijen ihtiyacını artırır). Grip ayrıca dehidrasyona neden olabilir ve bu da kan basıncınızı düşürebilir (kalbin oksijen kaynağını düşürür. ). So yıllarda;kalp hastalığı olan kişilerin grip oldukta sonra kalp krizi geçirme olasılığının en az altı kat daha fazla olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Grip, kalp dahil vücudun farklı bölgelerini etkileyebilecek iltihaplanmaya neden olabilmektedir.

Grip mevsiminin en ciddi komplikasyonları nelerdir?

  • Solunum yetmezliğine yol açabilen pnömoni ve bakteriyel pnömoni.
  • Kalp krizi ve miyokardit (kalp kası iltihabı) dahil kardiyak komplikasyonlar.
  • Ensefalopati (şiddetli merkezi sinir sistemi hasarı).

GRİP;KİMLER RİSK ALTINDADIR?

KALP HASTALIĞI DAHİL DİĞER CİDDİ SAĞLIK sorunları OLANLAR.

Çocuklar ve yaşlı yetişkinler ya da hamilelik nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi olanlar.Bu kategorilerden birine girerseniz,COVID-19'dan kaynaklanan ciddi hastalık riskinin de daha yüksek olduğudüşünülmektedir . Bu, grip mevsiminde daha dikkatli olmalısınız

KALP HASTALARI İÇİN GRİP OLMANIN EN BÜYÜK ZORLUKLARI NELERDİR?

  1. Kalp yetmezliği ve pnömoni ve solunum yetmezliği gibi grip komplikasyonları olan insanları tedavi etmek zordur çünkü bunlar ventilatör desteği, intravenöz sıvılar ve ilaçlar
    gerektirebilir.
  2. Şiddetli grip semptomları ayrıca kalbe baskı uygulayabilir ve kalp yetmezliği ve kalp aritmi gibi durumların kötüleşmesi riskini artırabilir

Gribi önlemenin en iyi yolu nedir?

-Grip aşısı yaptırın. Bu, özellikle yüksek risk grubundaysanız önemlidir.
-Hasta insanlarla temastan kaçının. Tokalaşma yok.Sık el yıkama yani hijyen önemlidir.
-Kalbinizi kontrol altında tutun. Kalp hastalığınız varsa, doktorunuzun önerdiği şekilde ilaç, diyet ve egzersizle durumunuzu dikkatlice yönetin. Bu önleyici eylemler, genel bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olacaktır. Kalp rahatsızlığınız stabil ise ve sonunda grip olursanız, daha az sayıda, daha az ciddi komplikasyonlar yaşarsınız.
-Grip benzeri semptomları göz ardı etmeyin. Özellikle yüksek risk grubundaysanız hemen doktorunuzla konuşun. Zamanlama önemlidir.


Yenilikçi ve ÖNLEYİCİ tedavilerimiz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dr Emre Ertürk

Kardiyolog

https://emreerturk.com.tr/

0216 565 40 65

Merdivenköy Mh. Şahika Sk.No:32 Göztepe34732 İSTANBUL

DR EMRE ERTÜRK KİMDİR?

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) 2003 yılında başarıyla mezun olduktan sonra, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde ihtisasımı tamamlayarak Kardiyoloji Uzmanı ünvanını aldı.

Ardından vatani görev için Erzurum Mareşal Çakmak Asker Hastanesi'nde görev yaptı.

2011 yılında mecburi hizmet için T.C. Sağlık Bakanlığı Giresun İl Sağlık Müdürlüğü Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yaptı.2015 yılında doğup,büyüdüğü İstanbul'a döndü ve hala çalışmakta olduğum Şafak Sağlık Grubu bünyesinde bulunan Arnavutköy Şafak Polikliniğinde göreve başladı.Şu anda Özel GÖZTEPE Hastanesi'nde de hasta kabulu yapmaktadır.Evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI