radyobir
radyobir

Gripten hastaneye yatanlar en yüksek düzeyde

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) grip (influenza) nedeniyle hastaneye yatanların sayısının son 10 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti ve bu grip sezonunda 14 çocuğun hayatını kaybettiğini ekledi.

06 Aralık 2022 07:09 | Kategori: Sağlık

CDC Başkanı Rochelle Walensky, ABD hastane sisteminin gribe ilaveten yüksek sayıda respiratuar sinsitral virüs (RSV) ve COVID-19 vakası nedeniyle baskı altında olduğunu kaydetti.

CDC tahminine göre bu grip sezonunda şimdiye kadar 8 milyon 700 bin kişi hasta oldu, 78 bin kişi hastaneye kaldırıldı ve 4 bin 500 kişi hayatını kaybetti. CDC halka grip aşısı olma çağrısı yaptı.

Walensky, gazetecilere yaptığı açıklamada "Özellikle RSV ve influenza seviyeleri yılın bu zamanında genellikle gördüğümüzden daha yüksek" diyerek grip sezonunun bu yıl erken başladığını ve grip nedeniyle hastaneye yatanların son 10 yılda görülen en yüksek seviyesinde olmaya devam ettiğini belirtti.

Havalar soğudukça ve kapalı mekanlar kalabalıklaştıkça solunum yolu virüsleri de daha hızlı yayılıyor. COVID-19 pandemisi döneminde evden çalışan ya da okula gitmeyenlerin bu hastalıklara karşı bağışıklığının da düşmüş olabileceği sanılıyor.

Walensky, riskli grupta görülen 65 yaş ve üstü kişiler, çocuklar ve hamile kadınların aşı olma oranının da bu yıl daha düşük olduğunu söyledi.

"Riskli grupların grip aşısı olma oranı düştü"

Walensky'ye göre geçen grip sezonuna kıyasla grip aşısı olma oranı bu yıl hamile kadınlarda yüzde 12, çocuklarda ise yüzde 5 düştü.

1 Ekim ve 26 Kasım arasında ABD'de grip nedeniyle hastaneye yatışlar 100 bin kişide 16,6'ydı. Geçen 10 yılda yılın aynı haftası bu oran 100 bin kişide 0,1 ile 2 arasında değişiyordu.

Şükran Günü tatilinin ardından COVID-19 vaka sayısı yükseldi. Bunun yanı sıra COVID-19'la bağlantılı hastaneye yatışlar da geçen hafta yüzde 15 ile 20 arasında arttı.

Amerikan Tıp Birliği'ne başkanlık eden iç hastalık uzmanı Dr. Sandra Fryhofer da halka grip aşısı olmaları çağrısında Walensky'ye katıldı.

Fryhofer, "Bu yıl grip sezonu sert ve erken başladı. COVID ve RSV de dolaşımdayken korkunç bir tatil sezonu için ideal ortamı oluşturuyorlar" ifadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI