radyobir
radyobir

Güvenlik Konseyi'ne giremedik

Türkiye'nin de aday olduğu BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 geçici üyeliği seçimleri sonuçlandı. New York'taki BM Genel Kurulu'nda yapılan kapalı oylamada, Batı Avrupa ve Diğerleri grubundan Yeni Zelanda'nın ardından İspanya Konsey'e seçildi.

16 Ekim 2014 22:33 | Kategori: Dış Politika

Kritik seçimlerdeki ilk tur oylamada, Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey'e seçilen ilk ülke olurken, 121 oy alan İspanya ile 109 oy alan Türkiye arasında ikinci tur oylama yapıldı. İkinci turda Türkiye 73, İspanya ise 120 oy aldı. Her iki ülke de yeterli oy sayısına ulaşılamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. Üçüncü turda 132 oy alan İspanya ikinci geçici üyeliğe seçildi. Türkiye bu turda 60 oyda kaldı.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada bir ülkenin Güvenlik Konseyi'ne seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyordu. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şartı vardı.
Oylamanın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Garcia Margallo'yu böyle tebrik etti.

ÜÇ ÜLKE İKİ KOLTUK İÇİN YARIŞTI

Türkiye, 2009-2010 yılında görev yaptığı BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine tekrar aday olmuştu. Türkiye'nin bulunduğu Batı Avrupa ve Diğerleri grubu için iki koltuk ayrılmıştı. Söz konusu koltuklar için Türkiye, İspanya ve Yeni Zelanda yarışıyordu.
Türkiye, 2008’de yapılan oylamada 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için 151 oy almıştı.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin beş koltuğunu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dolduruyor. Geçici 10 üye ise beşerli gruplar halinde iki yılda bir seçiliyor. Bugünkü oylamada görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, G. Kore, Avustralya ve Lüksemburg’un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçildi.
Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak girdi. Afrika grubundan Angola 190 oyla, Malezya 187 oyla, Venezuela da 181 oyla Konsey'e seçildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI