radyobir
radyobir

Güvenlik yasası yürürlüğe girdi!..

Beijing, Hong Kong'da bölücü faaliyetlerin yanı sıra, hükümeti devirme, terör ve yabancı güçlerle iş birliği suçlarını ömür boyu hapis cezasıyla cezalandıracak yeni ulusal güvenlik yasasını devreye aldı.

01 Temmuz 2020 08:55 | Kategori: Dünya

Bu yasa, Çin'in en özgür şehri için daha otoriter bir dönemin habercisi.

Aktivistlerin yasaklara karşı koyma ve önlemlere karşı mücadele etmekte kararlı olduklarını ifade etmesinin ardından, yasanın yürürlüğe girmesiyle, bugünden itibaren kentin finansal merkezinde geniş güvenlik önlemleri alınması bekleniyor.

Yerel basında yer alan haberlerde, protestoları bastırmak için 4,000'e kadar polisin görevlendirileceği belirtildi.

Çin parlamentosu ayrıntılı yasayı dün erken saatlerde geçirerek Beijing'e kapsamlı yetkiler verdi ve küresel finans merkezinin yaşam biçiminde köklü değişikliklere zemin hazırladı.

Beijing, taslağın tüm detaylarını gizli tutarak, Hong Kong'da yaşayan 7.5 milyon kişiye yasanın dün yürürlüğe girmesinden önce özümsemeleri için zaman tanımadı.

Yasanın Hong Kong'ta özgürlükleri zedeleyeceği endişesiyle, önde gelen aktivist Joshua Wong'un Demosisto grubu ile diğer demokrasi yanlısı gruplar kendilerini feshedeceklerini açıkladılar.

Söz konusu yasa Beijing'i ABD, İngiltere ve diğer Batılı hükümetlerle daha fazla karşı karşıya getiriyor. Batılı ülkeler yasanın Hong Kong'a 1 Temmuz 1997'de verilen özerkliğe zarar verdiğini ifade ediyorlar.

İngiltere ve yaklaşık 24 Batı ülkesi, Beijing'i toplanma ve özgür basın hakkını koruması gerektiğini söyleyerek Çin'i yasayı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, "Çin Hong Kong'u otoritesiyle yutarken ABD boş durmayacak" dedi.

Pompeo ABD'nin Hong Kong halkının yanında duracağını ve "Beijing'in ifade, basın ve toplanma özgürlüklerine ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılarına yanıt vereceğini" söyledi.

Washington ile Beijing arasında ticaret, Çin, Güney Çin Denizi ve koronavirüs konularında hali hazırda anlaşmazlıklar bulunurken, ABD, Pazartesi gününden itibaren Hong Kong'un ABD yasaları kapsamındaki özel statüsünü ortadan kaldırmaya, savunma ihracatını durdurmaya ve teknoloji erişimini kısıtlamaya başladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI