radyobir
radyobir

Harita ve Kadastro Nedir? İş Olanakları ve KPSS Atama Puanları Nedir?

Harita ve Kadastro bölümü, ihtiyaç duyulan haritaların istenilen ölçek ve ölçüde üretimini yapmak; kadastro ve imar haritaları ile ilgili uygulamaları planlamak; yol, baraj, tünel gibi projelerle ilgili etüt çalışmalarını gerçekleştirmek ve bu projeleri yapabilmek gibi yetkinlikleri bölüm öğrencilerine kazandırır.

23 Temmuz 2017 07:12 | Güncelleme :23 Temmuz 2017 10:42 | Kategori:

Harita ve Kadastro bölümü, ihtiyaç duyulan haritaların istenilen ölçek ve ölçüde üretimini yapmak; kadastro ve imar haritaları ile ilgili uygulamaları planlamak; yol, baraj, tünel gibi projelerle ilgili etüt çalışmalarını gerçekleştirmek ve bu projeleri yapabilmek gibi yetkinlikleri bölüm öğrencilerine kazandırır. Harita ve kadastro teknikeri olarak mezun olan bölüm öğrencileri mezun oldukları anda hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörde çalışabilirler. Nüfus artış hızının fazla olması, artık dünyanın çok daha hızlı gelişmesi ve bu iki unsura bağlı olarak mühendislik yapılarına artan talep bölüm mezunları için istihdam yaratmaktadır.

İş Olanakları

Harita ve Kadastro bölümünün en temel amacı  toplumsal ihtiyaçları güvenilir, kaliteli ve etkin bir şekilde karşılayacak elemanlar yetiştirmektedir. Toplumun gelişmesi ve büyümesi ile birlikte artan bina taleplerinin karşılanmasında bölüm mezunlarının katkısı oldukça fazladır. Bu binaların alt yapısı olan haritalama, ölçme ve hesaba uygun proje geliştirme, tapu ve kadastro işlemlerinin tamamlanması, imar faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi işlerin tamamı bölüm mezunları tarafından gerçekleştirilir. Bölümden mezun olanlar belediyelerin konu ile alakalı departmanlarında, inşaat projelerinde, kamu teşebbüsü ya da özel olan inşaat firmalarında rahatlıkla çalışabilirler. Özel sektörde ya da devlet kurumlarında staj yapan bölüm mezunları bu staj sürecinde hangi alanda çalışmak istediklerine daha rahat bir şekilde karar verebilirler. Arazi çalışmaları ile ilişkilendirilen harita sistem planlama işleri, haritalardan proje geliştirilmesi, geliştirilen projelerin arazide uygulanması faaliyetlerini gösteren şirketlerde iş bulabilen bölüm mezunları devlet kurumlarında da iş bulabilirler. KPSS sınavına girerek Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı müdürlüklerde, belediyelerin ilgili departmanlarında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nde, TCK İl Müdürlükleri’nde, Orman ve Su İşleri İl Müdürlükleri’nde çalışabilirler.

Harita ve Kadastro Bölümü KPSS Atamaları

Harita ve Kadastro bölümünden mezun olanlar için memur alımları atama dönemlerinde gerçekleştirilir. Bölümün KPSS kodu 3319’dur. Bu kod kapsamında harita kadastro, harita teknikerliği, harita ve maden ölçme gibi bölümler bu koda dahildir. DSİ, kamu iktisadi teşebbüsleri, üniversiteler, belediyeler ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğü bu alandan memur alan kurumlar arasında yer alır. 2012 yılında bu bölümden yapılacak memur atamaları için 550 kişilik kadro açılmıştır. 2014 yılında bu sayı 270 kişiye düşmüştür. Bu düşüşün temel nedeni memur alımlarının genel olarak azalmasıdır. Bölüme özel olarak bir istihdam söz konusu değildir. 2012 yılında Harita ve Kadastro bölümü KPSS atamalarında puan ortalaması 82 olmuştur. 2014 yılında ise bu bölümde yapılan atamalarda ortalama 85 puan civarındadır. Bölüm mezunları ön lisans KPSS sınavına girerek atanma hakkı elde ederler. Her yıl nüfusa göre artan talep ile bölüm geleceği olan meslekler arasında uzun zamandır ön sıralarda yer almaktadır.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI