radyobir
radyobir

Harkiv'e füze saldırısı, 3 sivil yaralı

Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeydoğusunda bulunan Harkiv kentine düzenlediği füze saldırısında üç sivil yaralandı. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırılarının Luhansk ve Donetsk'in güneydoğusuna odaklanmış gibi göründüğünü söylüyor.

10 Temmuz 2022 08:37 | Kategori: Avrupa

Ukraynalı yetkililer bugün her iki kente yönelik saldırılar olduğunu bildirirken, İngiltere Savunma Bakanlığı Moskova'nın, Rusya'nın dört bir yanından gelen yedek güçleri Ukrayna yakınlarında topladığını söyledi.

Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden, cephe hattının gerisindeki Druzhkivka kasabasına bir Rus füzesinin düştüğünü ve nüfusun yoğun olduğu başka noktaların da bombalandığını bildirdi.

Luhansk Valisi Serhiy Hayday, Telegram'da yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin "tüm cephe hattı boyunca ateş ettiğini" ancak müteakip Ukrayna'nın silah ve mühimmat depolarını vuran bir karşı saldırısının Moskova'yı saldırısını durdurmaya zorladığını söyledi.

Geçen hafta sonu Luhansk eyaletinin tamamını kontrol ettiğini iddia eden Rusya, sivilleri hedef aldığını reddediyor.

Batı’dan silah desteği talebi sürüyor

Ukrayna, Kiev'in Rusya'nın ilerlemesini yavaşlattığını söyleyerek dün Batı’dan daha fazla yüksek kaliteli silah talep etmişti.

Saatler sonra, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna için dört ek yüksek hareketli topçu roket sistemi (HIMARS) dahil yaklaşık 400 milyon dolara varan bir silah yardımı paketi imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, silahlanmanın öncelikli ihtiyaçlar olduğunu söyledi. Zelenski Twitter'da "Düşmana baskı yapmamıza yardımcı olan şey bu" mesajını paylaştı.

Buna karşılık Rusya'nın Washington büyükelçiliği ABD'nin "her ne pahasına olursa olsun çatışmayı uzatmak" istediği açıklamasında bulundu.

Harkiv Valisi Oleh Sinehubov da Telegram'da, füze saldırısının yanı sıra Ukrayna güçlerinin, şehir ile Rusya sınırı arasında yer alan Dementiivka yakınlarındaki iki Rus saldırısını püskürttüğünü söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin "Harkiv yakınlarında konuşlanmış iki yabancı paralı asker üssünü" vurduğunu söyledi.

Bakanlık sözcüsü Igor Konashenkov ayrıca Ukrayna’ya ait 2 Su-25 uçağının güney Mikolaiv bölgesinde vurulduğunu ve orada ve Dnipropetrovsk ve Donetsk'in doğu bölgelerinde mühimmat depolarını imha ettiğini söyledi.

Kendini Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ilan eden topraklardaki Rus destekli güçler, son 24 saat içinde Ukrayna güçlerinin 10 yeri bombalaması sonucu üç kişinin öldüğünü ve 17 kişinin yaralandığını söyledi.

Reuters, bu konudaki haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı.

Öte yandan Rusya Cumhurbaşkan Vladimir Putin de Kremlin'in uzlaşma havasında olmadığının sinyalini vererek Rusya'ya yönelik yaptırımların enerji fiyatlarında "felaket" artışlara yol açma riskini taşıdığını söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba bugün yaptırımların işe yaradığını söyledi ve Batı'ya daha fazla yüksek hassasiyetli silahı teslimatı için çağrılarını yineledi.

Video konferans aracılığıyla Dubrovnik'teki bir foruma katılan Kuleba, "Ruslar umutsuzca bu yaptırımları kaldırmaya çalışıyor, bu da yaptırımların kendilerine zarar verdiğini kanıtlıyor. Bu nedenle, Putin saldırgan planlarından vazgeçene kadar yaptırımlar artırılmalıdır" dedi.

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin dün, Rusya’nın Ukrayna'nın Rus kontrolundaki bölgelerinden geri çekilme olasılığının düşük olduğunu ve Rus birliklerinin Donbas'ın geri kalanını ele geçireceğini söyledi.

Ukrayna'nın güneyinde de büyük bir toprak parçasını ele geçiren Rusya, Ukrayna'yı askerden arındırmak için özel bir operasyon dediği saldırıları başlattığından beri birçok kent bombalandı, binlerce kişi öldü ve milyonlarca kişi yerinden oldu.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, Rusya'nın sebepsiz yere toprak gaspına giriştiğini söylüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI