radyobir
radyobir

Hayali ihracat hortladı mı?..

Ayçicek yağında Irak ve Suriye'ye artan ihracat, "hayali ihracat alarmına" neden oldu. Irak'a geçen yıl yıl boyunca yapılan ayçiçek yağı ihracatı 396 bin ton iken, bu yılın ilk 5 ayında rakam 200 bin ton sınırına dayandı. Suriye'ye de geçen yıl yapılan ayçiçek yağı ihracatı 85 bin ton iken, bu yılın ilk 5 ayında 42 bin ton düzeyi aşıldı.

19 Temmuz 2014 14:38 | Kategori: Ekonomi

Ayçiçek yağı ihracı hayali mi?..

Bu rakamların IŞİD nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklar dışarıda bırakıldığında iki ülkeye yapılan ihracatta yıl genelinde yüzde 30’lar düzeyinde bir artışı gösterdiğini belirten sektör temsilcilerine göre, bunun nedeni kağıt üzerinde yapılan ihracat. Yurtdışından ihracat yapılacağı taahhüdüyle dahilde işleme rejimi kapsamında vergisiz getirilen yağlar, Irak ve Suriye’ye ihraç edilmiş gibi gösteriliyor. Daha sonra bu yağlar iç piyasaya satılıyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur ‘Bu yöntemle fiyatlarla oynuyorlar. Tüm bakanlıklara sorunumuzu anlatıyoruz” dedi. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de, "Nusaybin ve Habur Sınır kapısından bidonlara ucuz sarı maddeleri koyup, ayçiçek yağı ihraç etmiş gibi gösteriyorlar” iddiasını gündeme getirdi.

BÜYÜK RAHATSIZLIK VAR

İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi ise ayçiçek yağında yaşanan son gelişmeleri, "Irak ve Suriye’nin potansiyelini aşan ihracat rakamları söz konusu. Biz bu durumdan kötü kokular alıyoruz” diyerek anlattı. Dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat amacıyla getirilen yağda gümrük vergisi olmadığını belirten sektör temsilcisi, "Bu yağlar iç piyasaya sokuluyor. İhracat yapılmıyor, düşük vergilerle Türkiye’ye sokulan yağlar Türk iç pazarına satılıyor ve böylece fiyatlar düşüyor. Dikkatle bakılırsa, Türkiye’den ayçiçek yağı ihracatı yapan bazı firmalarla, Suriye’de ihracatın yapıldığı firmaların sahiplerinin aynı olduğu görülür. Bu da hayali ihracatla ilgili şüphelerimizi artıran bir unsur” açıklamasını yaptı. Fiyat düşüşlerine gösterge olarak da ayçiçek yağında ton başına 3 bin 150 TL’ye kadar çıkan rakamların, 2700-2800 TL’ye kadar gerilemiş olması gösteriliyor.

HERKES ZARAR GÖRÜYOR

CHP’li Seçer de, konunun gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Suriye veya Irak’a ihraç edilmiş gibi gösterilen ayçiçeği nedeniyle Türkiye’nin zarar gördüğünü belirten Seçer, "Hazine vergi kaybı nedeniyle zarar görüyor. Türk üreticisi zarar görüyor. Türk çiftçisi zarar görüyor. İç piyasaya zarar veriyor. Hükümete çağrıda bulunuyorum, gümrük kapılarında bu konudaki denetimler artırılmalı” dedi.

GEMİ HER YERDEN SU ALIYOR

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur da, konuyla ilgili olarak Hürriyet’in sorularını yanıtlarken, sektörde birçok sorunlu uygulamanın bulunduğunu belirtti. Üreticiyi korumak için gümrük duvarlarının yükseltildiğini ancak bunun da suiistimalleri beraberinde getirdiğini anlatan Uğur, "Bosna Hersek’ten gelen yağda vergi avantajı var. Dahilde işleme kapsamında gelen yağlarda gümrük sıfır. Mazota katılan bitkisel yağlar, motorin için kullanıldığında haksız kazanç kullanılması söz konusu oluyor. Bir başka deyişle gemi her yerden su alıyor” dedi. Suriye ve Irak’a yapılan ihracatla ilgili olarak gündemdeki iddiayı da gündeme getiren Uğur, "Sıfır gümrükle getirilen yağı iç piyasaya sürünce Türkiye’de fiyatlar çok yükselmiyor. Bu da ayçiçek yağında fiyatları aşağıda tutuyor. Bu tüketicinin işine yarıyormuş gibi gözükebilir. Ama dürüst yollarla ticaret yapan bu ülkenin üreticisi zarar görüyor. Bu konuda köklü bir çalışma ve değişiklik yapılması gerekiyor” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI