radyobir
radyobir

Hazar Denizi'nde patlama!..

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'ın başkenti Bakü kıyılarına yakın kısmında Pazar akşamı yerel saatle 21.30'da patlama meydana geldi. Patlamanın ilk olarak bir petrol tesisinde meydana geldiği iddia edilse de yetkililer çamur volkanı patlaması ihtimali üzerinde duruyor.

05 Temmuz 2021 08:39 | Kategori: Kafkaslar

Metrelerce yükselen alevler Bakü kıyılarda bulunanların ve Hazar Denizi'nde seyreden gemi mürettebatının kameralarına yansıdı.

Patlamanın sebebi ve yeriyle ilgili resmi açıklama yapılmadı. AA'nın haberine göre, enerji sektöründeki yetkililer, patlamanın Ümit Gaz Havzası'ndaki bir tankerde meydana geldiğini ileri sürdü.

Reuters haber ajansına göre Azerbaycan'daki petrol işçileri sendikası "yangının gaz sahalarında çıktığını" açıkladı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ise bu iddiaları reddetti.

SOCAR Sözcüsü İbrahim Ahmedov, şirkete bağlı herhangi bir platform veya sanayi biriminde patlama olmadığını belirtti.

Azerbaycan Çevre Bakanlığı da olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirerek, ilk belirlemelere göre "volkanik patlama" ihtimali üzerinde durulduğunu bildirdi.

Hazar Denizi'nde çok sayıda "çamur volkanı" olduğuna dikkat çeken uzmanlar, olayın bir "çamur volkanı patlaması" olabileceği görüşünde.

Avustralya'da Adelaide Üniversitesi öğretim üyesi Mark Tingay, Twitter hesabından paylaştığı değerlendirmesinde, patlamanın "çamur volkanı olabileceğini" belirterek, belirtilen konumda çok sayıda çamur volkanı bulunduğunu kaydetti.

Tingay, belirtilen konumdaki çamur volkanının 1958'de de patladığını, 500-600 metre yüksekliğinde ve 150 metre genişliğinde alev sütunu meydana getirdiğini belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI