radyobir
radyobir

Hem umut verdi, hem tedirgin etti

Ekim ayı sonunda YouTube'da yayımlanan bir video sosyal medyada hızla yayıldı. Açık arazide iki kişi bir robota askeri eğitim veriyordu. Robot, karşısına çıkan engellerin üzerinden atlarken hedefini tam isabetle vurmayı başarıyordu. İtilip kakılıyor, yere düşürülüyor, üzerine bir kovan arı salınıyor buna karşın karşısındaki gerçek insanla mankeni ayırt edebiliyor ve her defasında doğru hedefi vurabiliyordu. Video tartışma yarattı; askeri amaçla kullanılacak robotlar hedeflerini asla şaşırmayarak büyük bir başarı mı sağlayacaktı yoksa örneğin bir çocuk da hedef olarak gösterilirse gözünün yaşına bakmadan onu da mı vuracaktı?

02 Ocak 2020 02:49 | Güncelleme :01 Ocak 2020 23:14 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Boston Dynamics’in videosuyla ilgili tartışmalar robotlarla ilgili gelecek 10 yılın temel soru . işaretlerini barındırıyor. Videodaki robot gerçek değil. Computer Generated Imagery (CGI) yani bilgisayarla oluşturulmuş bir görüntü. Ama bu hiçbir zaman gerçek olmayacağı anlamına gelmiyor, aksine robot teknolojisinin hangi yöne evrileceğiyle ilgili ipuçları veriyor.



Korkutan robotlar

Boston Dynamics’in son videosu henüz gerçek olmayan bir teknolojiyi içeriyor ama firmanın görenin tüylerini diken diken eden ve hali hazırda üretimde olan robotları var. Bunlardan en bilineni BigDog (Büyük Köpek). BigDog, Netflix yapımı distopik bilimkurgu dizisi Black Mirror’ın bir bölümüne de ilham kaynağı olmuştu. Metalhead isimli bölümde fazlasıyla BigDog’a benzeyen robot köpekler kullanılmıştı.

BigDog’un tarihi 2011’e uzanıyor. Firma prototipinin ardından robotu sürekli geliştirdi. Asıl amacı, zor saha şartlarında askeri ekipmanı taşımak.

Boston Dynamics’in bir diğer "korkutan” robotuysa Atlas. Bu insansı (humanoid) robot yaklaşık 1,85 boyunda. 2016’da üretilen Atlas bir jimnastikçi gibi. Perende, takla atabiliyor, havada kendi ekseninde dönebiliyor.

Firmanın 2010’lu yıllardaki bir diğer büyük başarısıysa Cheetah (çita) isimli robot. Prototipi 2012’de üretilen robot da 4 ayaklı ve adından da anlaşılacağı gibi fazlasıyla hızlı. Cheetah’nın hızı saatte 45 km’ye ulaşıyor.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) de benzer isimli bir başka robot geliştirdi. MIT imzalı Mini Cheetah 2014’te üretildi. Engellerin üzerinden atlayabiliyor, merdiven çıkabiliyor.



Tıbbi amaçlı robotlar

Robotlar sadece korku verici değil elbette. Hayat kurtaran robotlar da var. Robot teknolojisi tıp dünyasında yıllardır kullanılıyor ama ameliyatlarda daha sık kullanılmaları 2010’lu yılları buldu. Da Vinci, bu robotlardan biri.

Amerikan Intuitive Surgical firmasının üretimi olan Da Vinci ağırlıklı olarak kalp ve jinekoloji operasyonlarında kullanılıyor. 2012 itibarıyla ABD’de yılda ortalama 200 bin operasyon Da Vinci ile yapıldı. 2017 itibarıyla dünya genelinde bu sistem 4 binden fazla hastane ve tıp merkezinde kullanılıyordu.

Önümüzdeki yıllarda mobil teknolojinin daha da gelişmesiyle robot teknolojisi tıp alanında devrim yaratacak işlere imza atmaya aday. Bunun ilk işaretini 2019 başında Çin’de gördük. Çinli bir doktor 5G teknolojisini kullanarak ameliyat odasının dışından robot aracılığıyla bir operasyon denemesi yaptı.

Teknoloji henüz yeterince gelişmiş değil, verilen komutun yerine getirilmesi esnasında gecikme yaşanıyor. Bu da ameliyatın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini riske atıyor. Ancak mobil teknolojinin gelişimiyle bu gecikme ortadan kalkacak. Belki binlerce km öteden bir hastayı ameliyat etmek mümkün olacak.



Ev robotları

Son 10 yılda robot teknolojisinin en çok geliştiği alan belki de evde kullanılan robotlar. Akıllı ev sistemleri, sesli komutla harekete geçen Alexa, Siri, Echo, Google Home, HomePod gibi sistemler robot teknolojisini evlere yerleştirdi.

Ancak ev robotları bunlarla sınırlı değil. Örneğin Sony’nin Aibo isimli robotu bir köpek. İlk modeli 1999’da üretilen Aibo 2018’de altıncı nesliye piyasaya çıktı. Aibo yapay zekaya sahip. Sahibi sevdikçe onunla "duygusal bağ” kuruyor.

Önümüzdeki 10 yılda robot teknolojisi daha da gelişecek ve bazı etik soruları beraberinde getirecek. Askeri amaçlı robotlar konvansiyonel savaşlarda kullanılmalı mı? Sahibiyle "duygusal bağ” kuran robotlar insan psikolojisini nasıl etkiler? Bu robotların "hakları” var mı? Robot teknolojisine bu ve benzeri soruların cevapları yön verecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI