radyobir
radyobir

Hong Kong'da hayat durdu!..

Çin'in Hong Kong Özel Bölgesi'nde devam eden ''Occupy Central'' gösterileri, bölgede günlük hayatı durma noktasına getirdi.

30 Eylül 2014 09:10 | Kategori: Dünya

Şinhua ajansı, Hong Kong'da devam eden protestoların kent merkezindeki ana yolların kapanmasına, okullarda derslerin ertelenmesine ve birçok yerde trafiğin aksamasına neden olduğunu duyurdu.
Binlerce göstericinin sokakları doldurduğu Hong Kong'da 200'den fazla şehir içi otobüs seferinin de aksadığı ya da rotalarının değiştirildiği kaydedildi.
Hong Kong Para Otoritesi, 20 bankanın protestoların olduğu bölgelerdeki 36 şubesi ile ATM'lerinin geçici olarak kapatıldığını aktardı.
Hong Kong Eğitim Bürosu da gösterilerin düzenlendiği bölgelerdeki anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda çocukların güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla derslerin ertelendiğini açıkladı.
Yetkililer, göstericilere kapattıkları yolları toplu taşıma araçları, ambulans ve itfaiye araçlarına açmaları çağrısında bulundu.
Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. Ancak bölgedeki "tam demokrasi" yanlıları, bu komitenin Çin hükümetine sadık üyelerden oluşacağını savunuyor ve seçimin evrensel standartlara uygun olarak yapılmasını talep ediyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest

Bu arada, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Çin’in Hong Kong bölgesinde devam eden gösterileri yakından izlediklerini belirterek, Hong Konglu yetkililere itidalli davranma, göstericilere de görüşlerini barışçıl şekilde ifade etme çağrısında bulundu.
Earnest’e, günlük basın brifinginde, binlerce göstericinin sokakları doldurduğu Hong Kong’daki protestolara ilişkin soru da yöneltildi. "ABD hükümetinin Hong Kong’daki durumu yakından izlediğini söyleyebilirim” diyen Earnest, ABD’nin Hong Kong dahil dünyanın her yerinde aralarında barışçıl toplanma ve ifade özgürlüklerinin de bulunduğu uluslararası temel özgürlerin savunucusu olduğunu ileri sürdü. Earnest, "ABD, Hong Konglu yetkilileri itidal, göstericilere de görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade etme çağrısında bulunuyor. ABD, temel kurallarla örtüşen şekilde Hong Kong’daki genel seçim hakkını destekliyor. Hong Kong halkının isteklerini destekliyoruz” diye konuştu.
Earnest, bu konudaki pozisyonlarını Pekin’in bildiğini ve bunu Pekin yönetimine iletmeye devam edeceklerini aktardı.
Hong Kong'un çeşitli yerlerinde yapılan gösteriler nedeniyle bölgede birçok yol trafiğe kapanmış, bazı okullarda eğitime ara verilmişti.
Bölgede göstericiler, Çin Ulusal Halk Kongresi'nin Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine yönelik kararının geri çekilmesini ve evrensel standartlarda seçim talebinde bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI