radyobir
radyobir

Horultu ve uykuda solunum durmasını tedavi yolu

Rusya'nın Astrahan kentirde çalışan bilim adamları horultu ve apnoe yani uykuda solunum durdurmasıyla mücadele için, mobil telefona bağlanarak uykuda olan insanın durumunu kontrol eden cihazı geliştirdi.

24 Kasım 2014 10:35 | Kategori: Sağlık

Bu cihaz, uykuda olan insanın solunum bozukluğunu tesbit ederek sebebi olan hastalığı teşhis edebilir.
Geçen yıl yapılan sosyolojik araştırmaların sonuçlarına göre, kırkını aşkın Rusyalıların hemen hemen yarısı uykuda horladığı için solunumun birden durması olasıdır. Bu arada sosyolojik araştırmalar kapsamında anketin cevaplarını yanıtlamış kişilerin yalnızca yüzde 18-inin apnoe üstüne bilgisi var. Teşhis metodları konusunda bilgi sahibi olanların oranı daha da az. Tıp uzmanlarına başvurmuş olanların oranı da dörtte biridir. Birçokları da apnoe’nin sağlık durumu için bir tehlike kaynağı olmadığı kanısındadır.
Oysa ki uzmanlara göre, uykuda solunumun birden durması bir sıra hastalıklara yolaçabilir. Bundan başka apnoe yüzünden insan gündüzün uykulu bir hale geldiği gibi, depresyona tutulabilir.Dikkatinin azalması, belleğinin zayıflaması da apnoe sonucu olabilir.
Astrahan kentinde çalışan bilimciler,apnoe ve başlıca belirtisi olan horultu ile bir mücadele metodu öneriyor. Projenin yönetmeni Mihail Erman bazan uykuda horluyor. Ancak somnoloji laboratuvarında sağlık muayenesinden geçmek istemeyerek,evde mobil telefon kullanılarak bunun yapılabildiğini sanıyor.
Mihail Erman ile iş arkadaşlarının geliştirdikleri " Sleepdy " cihazı telefon içindeki diktafonun,uyuyan insanın nefes alıp vermesini kaydetmesini sağlıyor. Ama cihaz ilk kez işletilmeden önce insanın solunum durmasına anık olup olmadığı belli edilmeli. Sonradan insan cep telefonu şarja koymakla ekrandaki " uyumak” düğmesine basıyor ve yatağa giriyor. Araç insandan en çok bir metresinde bulunmalı.
Sabahleyin "Sleepdy” cihzazı insanın horlayıp horlamadığını ve solunum durmasının olup olmadığını gösterecek. Program, solunum durması olasılığını gösterirse insanın daha detaylı sağlık kontrolü için tıp uzmanına başvurması tavsiye edilecek.
"Sleepdy” cihazı şimdi uykunun tıp yanlarının incelendiği sağlık yurtlarından birinde denenmektedir. Daha şimdiden onlarca kişi testlerden geçirildi. Tıp uzmanları, ideal solunumun nasıl olması gerektiğini belli etti. Ve yapılmış testlerin sonuçlarını bu solunum ayarlarıyla karşılaştırmakla bireysel tedavi yolları bulmaya çalışıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI