radyobir
radyobir

İDOBALE'den "Sonbahar Esintisi"

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Kasım ayının ilk günlerinde bale severler için üçlü bir bale olan DANS TRİO' yu sahneye koyuyor. BAHAR, NOX ve BOLERO eserlerini kapsayan DANS TRİO; 1,2,5,7 Kasım tarihlerinde sahnede olacak.

30 Ekim 2019 04:14 | Kategori: Kültür & Sanat

Geçtiğimiz sanat sezonu dünya prömiyeri yapan BAHAR, S. RAHMANİNOV imzalı müziği ile neoklasik bir bale. Bu baleyi Orkan DANN İstanbul Devlet Opera ve Balesi için yaratmıştı.

‘’Eserin ismi, ilkbahar ya da sonbaharla güçlü bir bağlantı olduğuna dair cüretkar bir tahmin yapmaya iter insanı, ama gene de sırrını açıklamaz. İlk başta durgun görünen bir akışın, aslında içinde okyanus kadar sürprizler barındırması gibi. Bir çekiş, tutuş ve bırakış; ayrışmaveevrim: BAHAR.’’

İkinci eser "NOX”. Bu modern balenin koreografisi Deniz ÖZAYDIN’ a, müziği Utku ŞİLLİLER’ e ait. NOX, Deniz ÖZAYDIN’ ın İstanbul Devlet Opera ve Balesi için yaptığı ikinci koreografi.

‘’ Eğer insanlığın yeniden bir yaşam kurma şansı olsaydı sonuç yine aynı mı olurdu? Üzerinde yaşadığımız gezegenin bir parçası olmak yerine, onun sahibi olmak için mi uğraşırdık? Birlikte yaşamanın mutluluğunu paylaşmak varken, yine bencilliğimiz ön plana mı çıkardı? Günlük yaşamın koşuşturmacasında bunları kendimize ne kadar sık soruyoruz?

BOLERO; 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden Maurice RAVEL’in 1928 yılında bestelediği en son bale müziğidir. Koreograf Uğur SEYREK’ in neoklasik baleden modern baleye geçişin gözlendiği etkileyici eserinin dünya prömiyeri, 1997 yılında Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Sanatçının Türkiye’de sahneye koyduğu ilk eseri olması açısından da önemlidir. BOLERO, Uğur SEYREK’ in tüm koreografilerinde olduğu gibi hayattan kesitler alınarak, kadın-erkek ilişkileri üzerine kuruludur.

‘’Bir türlü çözülemeyen, içinize girdiği zaman size sonsuz acı veya mutluluk veren, mantıklı düşünmemizi sıfırlayan aşk ve nefret... Yaşamda beni etkileyen, insan ilişkilerinde gördüğüm, duyduğum, zaman içinde oluşan ve bir koreograf olarak tüm bu durumların dışa vuruşunun bir yorumu bu eser. Yaşamı, aşkı, nefreti anlatan…’’



BAHAR ( Neoklasik Bale / 1 Perde )

Koreografi: Orkan DANN
Müzik: S. RAHMANİNOV
Kostüm Uyarlama: Orkan DANN
Işık Tasarımı: Taner AYDIN

NOX ( Modern Bale / 1 Perde )

Koreografi: Deniz ÖZAYDIN
Müzik: Utku ŞİLLİLER
Kostüm Uyarlama: Deniz ÖZAYDIN
Işık Tasarımı: Taner AYDIN

BOLERO ( Neoklasik Bale / 1 Perde )

Koreografi ve Libretto: Uğur SEYREK
Müzik: M. RAVEL
Kostüm ve Işık Tasarımı: Uğur SEYREK

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI